NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Dok se političari prepucavaju oko gej udomitelja, mlade majke, trudnice i djecu šalju na ulicu

Mogućnost udomiteljstva treba proširiti na razne zajednice obitelji, koje mogu djetetu pružiti siguran dom

Matea Damjanović/ 7.12.2018. u 21:45

Budućnost je danas nesigurna za mlade trudnice i majke s djecom, koje prema sadašnjem Zakonu o socijalnoj skrbi u Majčinskom domu mogu ostati samo do prve godine djetetova života.

Umjesto u obitelj. četveromjesečna beba, koja je stigla s 18-godišnjom majkom kada je imala samo dva tjedna, prve dane života provodi u dječjem domu u Nazorovoj.

No, s djetetom u Majčinskom domu prema Zakonu može biti samo godinu dana. Budućnost im je nakon toga neizvjesna.

''Moram priznati ovom prilikom da mi možda tu malo prekršimo zakon i kad mama nema kamo omogućavamo joj boravak i na majčinskom odjelu, dulje od godine dana'', kaže ravnateljica doma u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava.

Odrastanje bez obitelji nije lako

Zato predlaže izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojim bi omogućile majkama s djecom, koje nemaju primjerene uvjete u svojim obiteljima, državnu skrb tri godine.

''Cilj nam je svakako da se majka zaposli, da može brinuti o svom djetetu, ali ako to nije moguće da im se omogući stanovanje u stambenim zajednicama na neki način u okrilju ovih ustanova ili zajedno s djetetom smjeste u udomiteljsku obitelj'', kaže ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

No, ne i u onu istospolnu jer tek izglasan Zakon to onemogućuje. Ravnateljica dječjeg doma Zagreb smatra da je sam Zakon dobar, ali: ''Ja osobno mislim da mogućnost udomiteljstva treba proširiti na razne zajednice obitelji, koje mogu djetetu pružiti siguran dom, koje mu mogu pružiti podršku koje dijete treba. Hoće li to biti istospolne ili heterospolne - mislim da je pri tome manje bitno.''

Da odrastanje bez obitelji nije lako, dobro zna ova 34-godišnjakinja. Živjela je u domu, a danas je nezaposlena i samohrana majka dvoje djece. Privremeni smještaj dobila je u organiziranom stanovanju.

''Nama sad trenutno jedino fali nešto naše, da nismo u neizvjesnosti koliko dugo ćemo biti u tom stanu, to je sad to. Meni je bitno da su sa mnom'', kaže Florija Aslani.

Kao i drugim majkama, koje se nalaze u sličnoj situaciji. Novi zakon o socijalnoj skrbi očekuje se tek krajem iduće godine - nadaju se da će im država pomoći da svojoj djeci osiguraju bolju budućnost.

Matea Damjanović/ 7.12.2018. u 21:45

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba