Potrebna sanacija / Dok se političari prepucavaju, šuma u Splitu propada: 'Više od pola stabala je nezakonito posječeno'

Dok iz javne ustanove park šuma Marjan upozoravaju na novu opasnost, iza dosad obavljene sanacije vuku se repovi i nekoliko kaznenih prijava

5.12.2019.
16:05
VOYO logo

Potkornjak opet napada šumu na Marjanu. Uz već poznatu vrstu - čine se da je splitsko omiljeno šetalište napala još jedna vrsta te štetočine. I dok iz javne ustanove park šuma Marjan upozoravaju na novu opasnost, iza dosad obavljene sanacije vuku se repovi i nekoliko kaznenih prijava.

Potkornjak i dalje djeluje na Marjanu, a čini se da nije sam. Sumnja se da osim mediteranskog, stabla uništava i srčikar. I to sve nakon prve faze sanacije Marjana koja je koštala gotovo 5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije me iznenadilo jer nisu ni prvi riješili kako treba. Ja sa svaki drugi dan na Marjanu  i gledam kako propada pred našim očima", rekao je Goran Njegić iz Splita.

"Najbolje da naprave zgrade, a tako će na kraju i završiti", izjavio je Luka iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sanaciju će trebati još novaca, jer je jasno da štetočine još ima.

"Doznake bi svaki dan trebale početi raditi i prema tome će se naći izvođači koji će obaviti sječu", rekao je Mirko Ruščić, predsjednik Uprave JU Park-šume Marjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sumnje u nestručno pustošenje šume podneseno je nekoliko kaznenih prijava, a na probleme je ukazivala i oporba u gradskom vijeću.

"Upozorenje javne ustanove ukazuje na ono to smo i mi upozoravali da se sanacija nije provela po zakonu ni po pravilima struke", kazao je gradski vijećnik Goran Kotur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što zanima ljubitelje splitske šume hoće li se sanacijom pozabaviti stručne osobe.

"Na kraju grad Split što je intervenirao na način kako je intervenirao. Državni inspektorat je u izvješću državnom odvjetništvu utvrdio da je prosječno 23 tisuće stabala, znači više od pola, nezakonito posječeno”, izjavio je Srđan Marinić, predsjednik Društva „Marjan“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik povjerenstva za Marjan tvrdi da je riječ o tek 400 stabala.

"Ispada da je veći broj nedoznačenih, a zapravo su ta stabla doznačena, ali nisu bila još ovjerene doznačene knjižnice", rekao je Ruščić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv štetočine pretvorena je u političko prepucavanje, a šuma iznad grada još uvijek nije spašena.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo