bez spektakularnog oporavka / Dok se Vlada hvali izlaskom iz recesije, Eurostat upozorava: 'BDP je rastao samo za 0,1 posto'

Baš kada se Vlada pohvalila sa stopom rasta BDP-a od 0,5 posto i spektakularnim izlaskom iz recesije, danas Eurostat kaže da je izlazak iz recesije mnogo manje spektakularan. Naime, jedva da smo napravili 0,1 posto rasta u prvom kvartalu. Ekonomisti pak naglašavaju da 0,5 ili 0,1 nema nikakve razlike, sve su to mizerni rezultati koji jedino jamče - stagnaciju

10.6.2015.
22:27
VOYO logo

Umjesto 0,5 posto BDP je, po Eurostatu, ipak porastao samo 0,1 posto. Iz Vlade poručuju da se radi o drugačijoj metodologiji. Dok ministri odbijaju komentirati nove podatke, brani ih ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

"Originalni podaci su oni koji daju usporedbu s prethodnim razdobljem, dok desezonirani podaci zapravo koriste za druge svrhe. Oni se koriste za izračun BDP-a Europske unije i u njima nije uključen utjecaj sezone, nije uključen utjecaj nekih promjena trendova i nije uključen utjecaj različitog broja radnih dana", pojašnjava ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a tumače upravo suprotno.

"Prije svega, rekao bih da je tu bilo riječi o favoriziranju jednog tipa podatka u odnosu na sve ostale. Na taj način stvorila se slika o fenomenalnom uspjehu. Projicirani rast europskog prosjeka je 1,8 posto. Dakle, Europska unija prosječno raste šest puta jače nego što raste hrvatska ekonomija”, naglašava Tomislav Ćorić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, postavlja se pitanje tko je u ovoj situaciji u pravu.

"Eurostat objavljuje te desezonirane podatke. Državni zavod za statistiku je objavio ta oba podatka. Vladi je bilo zgodno da objavi ovaj povoljniji podatak, ali nitko nije pogriješio”, istaknuo je glavni urednik časopisa BankaŽeljko Ivanković.

No, neki članovi Vlade idu i korak dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao makroekonomista u idućem periodu ili kvartalu imat ćemo veći rast nego što smo imali dosada. Po meni između 0.6 i 0.9 bi trebao bit”, izjavio je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

U isto vrijeme ukupni BDP članica EU u prvom je tromjesečju porastao za 1.5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći rast od 4.2 posto zabilježen je u Češkoj i Rumunjskoj, a najslabiji oporavak, uz Hrvatsku, bilježe Italija, Austrija i Finska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao bih da rastemo sporije od Europske unije upravo možda zato jer ne poduzimamo ozbiljnije reforme. Dakle, što smo fokusirani previše na kratkoročna prepucavanja nego na ozbiljnije reforme”, rekao je Željko Ivanković.

Sada kada je Hrvatska formalno izašla iz recesije građani čekaju pomake koje će zaista osjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo