pravi ispit / Dok traje natječaj za prijem u vojnike, RTL je bio na vježbi koja se smatra krunom profesionalne obuke

Za profesionalnu službu mogu se prijaviti svi koji nisu stariji od 30 godina, imaju završenu srednju školu i odslužen dragovoljni vojni rok

29.9.2022.
8:00
VOYO logo

Od 15 tisuća profesionalnih vojnika u Hrvatskoj svake godine u mirovinu ih ode između 800 i 900, pa dva puta godišnje MORH prima isto toliko kadeta. Upravo sada, dok traje natječaj za prijem više od 400 budućih profesionalnih vojnika, naša ekipa bila je na vježbi s bojevnim gađanjem kraj Knina što se smatra krunom profesionalne obuke.

Brzo napredovanje višenamjenskim oklopnim vozilima Patria, a onda napad iz teških strojnica…Sve to savladavali su danas mladi vojnici i vojnikinje 3. mehanizirane bojne Pauci iz Knina. Nesuđena ekonomistkinja iz Vinice kraj Tomislavgrada i nesuđeni pravnik iz Ljubuškog oduvijek su maštali o vojničkom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jednostavno sam se tu našla jer je ovo jako dinamičan i živ posao i ni jedan dan ti nije isti..Išla sam na dragovoljnu vojnu obuku u Požegi, nakon toga na specijalističku vojnu obuku u Gašincima i po završetku te obuke sam došla tu u Knin'', izjavila je Slavica Bilobrk, vojnikinja 1. mehanizirane satnije 3. mehanizirane bojne Pauci.

''Trebaš naučiti biti fizički spreman da bi mogao to izvesti, a psihički naučiti što bi trebao raditi, kako raditi, postupati i reagirati na zadatke koje vam zadaju'', rekao je Krešimir Medić, vojnik 1. mehanizirane satnije 3. mehanizirane bojne Pauci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stalno neki problemi /

Kadeti završili studij, dobili posao: U ministarstvu obrane danas slavlje, a Banožiću baš i nije do fešte...

Image
stalno neki problemi /

Kadeti završili studij, dobili posao: U ministarstvu obrane danas slavlje, a Banožiću baš i nije do fešte...

A današnji zadatak bio je pravi ispit u tome koliko su savladali znanja i vojnih vještina. Kruna obuke novih profesionalnih vojnika je gađanje bojevnim streljivom iz Patria, ali isto tako i pješačkih strojnica kako se danas gađalo na poligonu na Crvenoj zemlji

''U našoj situaciji to je bio napad na utvrđenu desetinu. Desetina je bila protivnička ojačana s protuoklopnim naoružanjem koje kao takvo predstavlja najveću opasnost za naša borbena vozila. Sama borbena vozila kreću u napad u borbenoj formaciji, djeluju po protuoklopnom naoružanju, uništavaju ga'', izjavio je satnik Robert Bajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za profesionalnu službu mogu se prijaviti svi koji nisu stariji od 30 godina, imaju završenu srednju školu i odslužen dragovoljni vojni rok.

''Pratimo ih kroz obučni proces od dva mjeseca gdje posebno instruktori rade samo s njima da bi dosegli standarde, znanja i vještine koji su potrebni da bi se priključili jednoj od mehaniziranih satnija. Samim tim nakon tog procesa postaju punopravni članovi naše zajednice i spremni su s mehaniziranim satnijama izići na vježbalište'', kazao je narednik Marin Križanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevan i izazovan proces obuke, kažu i početnici i profesionalci, ne prestaje dok god su u službi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo