može biti jako opasno / Doktor upozorava: 'Oko 250 000 osoba sa šećernom bolesti šeće Hrvatskom a da ne znaju da imaju šećernu bolest'

Šećerna bolest nekada se nazivala 'tihi ubojica' ili 'bijela kuga'

14.5.2022.
20:00
VOYO logo

Predviđa se da je u našoj zemlji oko pola milijuna oboljelih od dijabetesa, prošle godine registrirano ih je oko 330 tisuća, što znači da oko 200 tisuća građana ni ne zna da imaju neki oblik dijabetesa. Svaki drugi šećerni bolesnik još nije otkriven, a ova bolest bila je treći vodeći uzrok smrti u 2020. godini.

''Nažalost imamo samo registar oboljelih osoba koje primaju bilo koju terapiju za šećernu bolest. Znamo da oko 250 000 osoba sa šećernom bolesti šeće Hrvatskom a da ne znaju da imaju šećernu bolest. Ako to želimo promijeniti, moramo se svi u našoj svijesti promijeniti '', rekao je dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rahelić je naveo i klasične simptome. To su učestala žeđ, mokrenje i gubitak na tjelesnoj masi.

''To je nešto što ne može biti klasični simptom. Ima puno pacijenata koji nemaju nikakve simptome, a imaju šećernu bolest. Oni razvijaju kronične komplikacije i to je ono što mi često nazivamo preddijabetes'', pojasnio je Rahelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'svi se moraju paziti' /

Može li koronavirus aktivirati dijabetes? Evo što o tome kaže Alemka Markotić

Image
'svi se moraju paziti' /

Može li koronavirus aktivirati dijabetes? Evo što o tome kaže Alemka Markotić

Bolest se najčešće otkrije slučajno, no doktor napominje kako ako znamo da netko u obitelji je imao šećernu bolest, da smo pretili, da nemamo kvalitetne prehrambene navike, da nemamo dovoljno tjelesne aktivnosti, onda moramo biti svjesni da imao veću predispoziciju da razvijemo šećernu bolest.

''Ako redovito kontroliramo vrijednosti šećera u krvi, možemo otkriti šećernu bolest. Tad možemo na vrijeme reagirati'', poručio je Rahelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On naglašava važnost prevencije, ranog otkrivanja i prijevremenog liječenja. Šećerna bolest nekada se nazivala 'tihi ubojica' ili 'bijela kuga'. Opasnost leži u tome što osoba ne mora imati nikakve simptome, a potom može dobiti moždani udar, infarkt ili će dobiti gangrenu.

Naglašava se pravilna prehrana, dovoljno kretanja i pravovremeno otkrivanje kao najbolja prevencija dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zabrinjavajuće je da u nekim dijelovima Hrvatske imamo 40 puta veću stopu amputacija nego u Velikoj Britaniji'', rekao je
Rahelić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike