MILJENICA SREDOZEMNIH RIVA / 'Doktor za palme': Možda će zbog ovog mladića razglednice s hrvatske obale još dugo ostati iste

Od stranih stručnjaka pokupio je savjete, njihova iskustva primijenio na zadarskom području, a rezultati su ohrabrujući

25.10.2019.
21:00
VOYO logo

Netom uređenu šetnicu u zadarskim Jazinama ponovno krasi 15 palmi, a još prije pola godine se mislilo da im nema spasa.

Štetnik crvena pipa napao je palme diljem Dalmacije, a u spašavanju od njihova konačnog sušenja angažirao se mladi agronom, koji je po iskustva otišao u Španjolsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne radi se samo o tretiranju, biološkom ili kemijskom tretiranju palmi, nego se radi o feromonskim lovkama. Postavljaju se feromonske lovke po gradu i prati se štetnik. Tretiranje se vrši onda kada je migracija štetnika najveća. Također prostoje i senzorska praćenja'', objašnjava Roko Štokov, inženjer agronomije.

Palma je skupa, ali praktična jer je zimzelena, ne otpada joj lišće niti s nje kapaju sokovi pa je miljenica sredozemnih riva. U zadnji su trenutak spašene i palme na zadarskoj rivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pokušali smo 2014. godine kemijskim sredstvima i to smo tretirali par godina.. Međutim, kad se od prošle godine počelo tretirati biološkim sredstvima, vidjeli smo da je uspjeh puno bolji. Spasili smo negdje oko 150 palmi'', ističe Zrinka Prusac, pomoćnica direktora Nasada.

Natapanje srca palme treba ponavljati i nekoliko puta na godinu jer je nametnik tvrdokoran. Jaja polaže u 'džepove' na stablu i u njegovoj kruni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Manji je problem kad je palma skroz uređena i samo je gore ostavljena mala kruna jer ima manje mjesta ('džepova') za skrivanje'', napominje Štokov.

Topla jesen pogoduje štetniku, ali palme koje se sad krenu tretirati do proljeća ili ljeta imaju šanse za oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo