grad već ima plan / Dolenec o Bandićevoj mjeri koja ponovno živi: To nije naš poraz, naknadu ćemo smanjiti, promjene su čupave

Dolenec govori kako ovu odluku ne doživljava kao poraz. Kao stranka su, kaže, uputili očitovanje te kako je najvažnije da odluku mogu mijenjati

5.7.2022.
22:48
VOYO logo

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika gostovala je u RTL Direktu nakon što je povlačenje mjere roditelj odgojitelj doživjelo fijasko.

Gradonačelnik kaže da je razočaran, da su za te novce mogli izgraditi 12 vrtića, ali pravo je pitanje što sad - hoće li grad i dalje ustrajati na zabrani mjere i ima li Zagreb uopće novaca da plaća roditelje da odgajaju vlastitu djecu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec govori kako ovu odluku ne doživljava kao poraz. Kao stranka su, kaže, uputili očitovanje te kako je najvažnije da odluku mogu mijenjati. "To ističem jer su oporba i drugi tvrdili da je to stečeno pravo koje se ne smije dirati. Mi bi tako imali smrznutu milijardu kuna i ove i idućih godina. Onaj dio gdje se sud razlikuje od nas je u brzini u kojoj smo mi tu mjeru htjeli zamijeniti", kaže.

Navodi kako su razočarani, ali ustraju na tome da odluku provedu. "Čekamo pisanu presudu, ali nema prepreke da gradskoj skupštini predložimo novu odluku o postepenom smanjivanju naknade i onda ćemo na taj način smanjivati pritisak na proračun koji ova mjera donosi", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
o mjeri roditelj odgojitelj /

Lovrić za RTL kaže kako od Tomaševića očekuje nešto loše, protuzakonito. 'Nula pomnožena s tri je opet nula'

Image
o mjeri roditelj odgojitelj /

Lovrić za RTL kaže kako od Tomaševića očekuje nešto loše, protuzakonito. 'Nula pomnožena s tri je opet nula'

Podsjetila je kako mjera u godini 507 milijuna kuna košta proračun, a svi projekti izgradnje vrtića u dvije godine koštaju 400 milijuna kuna.

Mjera košta 40 milijuna kuna mjesečno, ali grad za nju ima novac. "Suspendirana nam je odluka i prije primjene pa smo tada već sve napravili. Naravno da će novaca biti, ali želimo istaknuti koliko ta mjera nije polučila svoj cilj. Žene ne rade, djeca ne pohađaju vrtiće. Sud kaže da smo to učinili prenaglo, ali sad ćemo početi postepeno smanjivati naknade", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatra da je ovo pobjeda onih koji im se po ovom pitanju protive, a smatra da ako slave ne razumiju presudu. "Nema stečenih prava i nema retroaktivnosti. To smo i ranije govorili", istaknula je.

Upitana je naposljetku i misli li da od mjere ima ikakve koristi. "Teško je reći, ona se mora mjeriti po tome što je tvrdila postići, htjela je postići povećanje broja rođene djece u Zagrebu, a to se nije dogodilo", govori. Podsjeća ponovno da žene nisu na tržištima rada, da djeca nisu u vrtićima. Navodi kako se u vrtiće nije ulagalo, ali da to pokušavaju napraviti, ali ne mogu sada tom bzinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako očekuju da nova odluka bude usvojena u rujnu ili listopadu.

Glasne su kritike nove vlasti jer ukinuli su roditelj odgojitelj, a to im je palo na sudu. Najavili su nove mjere za otpad pa su odgodili za listopad, a Dolenec ističe: "Najavili smo prave promjene, a one su čupave i teško ih je provesti. Sve se one rade na početku. Ako nešto traje dva ili tri mjeseca duže, ja mislim da to nije problem, mi ćemo i dalje provesti ono što smo mislili", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo