UPITANA I HOĆE LI SE ISPRIČATI / Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: 'Elementi mjere upitni su iz perspektive ustavnih vrijednosti, bio bi presedan da sud odluči...'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upitana hoće li današnja odluka dovesti do rebalansa proračuna govori kako se naknada isplaćuje za mjesec unatrag

25.4.2022.
12:24
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec dala je izjavu za medije vezano za Odluku Visokog upravnog suda o prijedlogu za obustavu izvršenja Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Podsjetila je kako je odluka o pomoći roditeljima odgojiteljima revidirana. Kaže kako statistike pokazuju da je od 2016. do 2020. godine, broj živorođene djece pao. Utrošena je pak milijarda i 800 milijuna kuna od 2016. do 2021., a ta cifra je rasla značajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori kako je iz njihove perspektive najvažnije da je mjera donijela niz štetnih posljedica među kojima je nezapošljavanje, izostanak djece iz vrtića... Elementi mjere upitni su iz perspektive ustavnih vrijednosti, zaključuje. 

Govori kako je namjera izmjene bila napraviti značajan zaokret u gradskoj politici i reći da se iznosi trebaju usmjeriti na način da svi roditelji i djeca imaju korist. "Danas se dogodila odluka suda ne o meritumu nego o obustavi rješenja", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDRUGE O ODLUCI SUDA /

Željka Markić: 'Visoki upravni sud je pokazao ozbiljnost. Roditelji odgojitelji će nastaviti dobivati prihode'

Image
UDRUGE O ODLUCI SUDA /

Željka Markić: 'Visoki upravni sud je pokazao ozbiljnost. Roditelji odgojitelji će nastaviti dobivati prihode'

Smatra kako je sada period neizvjesnosti i to za Grad Zagreb s jedne strane jer moraju ispuniti odluku u starom obliku i za korisnike jer ne znaju hoće li biti proglašena valjanom ili ne. Žele što prije znati je li zakonita ili jest, zaključuje.

Upitana hoće li današnja odluka dovesti do rebalansa proračuna govori kako se naknada isplaćuje za mjesec unatrag. Za svibanj je, tvrdi, planirano u proračunu, a ukoliko ne bude odluke suda do tada morat će razmišljati o rebalansu. "Četiristo milijuna kuna je razlika mjesečno. Novi cijeli vrtić košta toliko", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako sredstva za kompenzacijske mjere, odnosno intervencijska mjera od 25 milijuna kuna s ovim nema nikakve veze te kao takva stoji za namjenu za koju je namijenjena, a to je povećanje kapaciteta vrtića.

Upitana što ako će mjera biti proglašena nezakonitom, tvrdi kako bi bio presedan da demokratski izabrana vlast ne može definirati sve novčane naknade. Ova je naknada ista kao i druge koje grad koristi, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je i kako je neki broj korisnika izašao iz mjere u posljednim mjesecima, a upitana hoće li se ispričati majkama navodi kako nema izjave ni nje ni gradonačelnika koji govore u negativnom kontekstu o korisnicama mjere. 

Što se tiče budućnosti Ivice Lovrića navela je kako je u postupku nova sistematizacija ureda gradonačelnika kojom rade na tome da Lovrića i otpuste

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo