što ako nečeg isfali? / Domaćeg kupusa imamo dovoljno, ali uskoro ćemo pojesti krumpir, fali i jabuka, mljekarska industrija je na koljenima

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Uvozimo od meda do češnjaka, jabuke skoro da i nemamo domaće. Za sada nema poremećaja opskrbe, ali zbog rata u Ukrajini, svi su nervozniji

13.3.2022.
13:56
Srećko Niketić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma, zobi, uljarica, od voća mandarina, a od povrća kupusa.

Sve druge poljoprivredne kulture nisu dostatne zbog čega je uvoz voća i povrća, ali i mlijeka i mesa, uvelike premašio domaću proizvodnju, donosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupusa jedino imamo za samodostatnost, minimalno je uvoza. Sve ostalo uvozimo -  od kruha do meda, mlijeka u prahu, sira, krumpira, češnjaka, govedine, sijena i slame...

Statistički gledano, Hrvatska u proizvodnji voća podmiruje 50% potreba, a u povrću 65%. Veliki problem za intenzivnu voćarsku proizvodnju je nedostatak mjesta za skladištenje. Nemamo niti prerađivačkih kapaciteta za viškove koji se stvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Na tržištu nemamo ni domaćih jabuka. Zbog prošlogodišnjih mrazeva, urod je bio minimalan. Jabuke uglavnom uvozimo iz Poljske.

Kod mesa je stanje takvo da smo u proizvodnji junećeg, goveđeg i svinjskog mesa samodostatni 60-70 posto, dok najviše proizvodimo meso peradi i njega nam najmanje nedostaje.
Prošle jeseni u Hrvatskoj su proizvedene minimalne količine krumpira, čini se da će ga do veljače nestati. Kad je godina rodna, domaći krumpir može zadovoljiti 90 posto potreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju tektonskih poremećaja na tržištu, Hrvatska bi mogla imati problem s opskrbom mlijekom, domaća proizvodnja je na koljenima. Sve to govori u prilog intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane ne samo za vlastite potrebe nego i za izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo