Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Sve je više problema

Domaći povrćari i voćari ljutiti i očajni: 'Na ovakvom tržištu, na kojem se vara, ne možemo opstati!'

Hrvatskog voća možda više uopće ne bude u prodaji jer proizvođači su na koljenima, očajni su voćari

Irena Pirjać/ 8.6.2019. u 8:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Samo prošle godine Hrvatska je uvezla više od 38 tisuća tona krumpira. Treba li uopće spominjati da su stoga domaći povrćari, ali i voćari ljutiti i očajni. Kažu, na ovakvom tržištu ne mogu opstati. Suočavaju se s nizom problema, od nedostatka radne snage do loših vremenskih uvjeta. Ali najviše ih boli, kažu, to što se hrvatske kupce - vara!

"Kila jabuka je oko pet kuna, a vi je u Europi nemate ispod gotovo dva eura. Manje od pola toga pripada proizvođaču, još kad se odbiju troškovi skladištenja, to je na kunu i pol", kazao je Branimir Markota iz Hrvatske voćarske zajednice.

Previše uvozimo?

Voćari i povrćari za niske domaće cijene krive prekomjeran uvoz stranih proizvoda koje trgovci označavaju hrvatskima.

"A zapravo nije hrvatski proizvod nego je samo prošao jednu fazu proizvodnje, prepakiravanja i dobio naziv da je to hrvatski proizvod", kaže Mladen Jakopović
predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kupci vole hrvatske proizvode i na njih su naviknuli, ali ako su pogrešno deklarirani, kako će znati što jedu? Kažu kako se osjetom osjeti lošija kvaliteta te kako uvijek najprije gledaju cijenu. 

Inspekcije, ističu u Poljoprivrednoj komori, reagiraju presporo, a riječ je o nekvalitetnijim proizvodima s više pesticida nego u domaćima.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

"Ono što me najviše brine da roba tretirana zaštitinim sredstvima proizvedena u Italiji ulazi u Republiku Hrvatsku i normalno se konzumira. A ta zaštitna sredstva u Hrvatskoj nisu dozvoljena", kazao je Hrvoje Gregurević iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Nedostaje 20 000 radnika

Ipak, ne krši se zakon, jer Europska unija propisuje maksimum pesticida, koji ovdje nije premašen. A maksimum uvoza, zbog slobodnog europskog tržišta - ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pa smo tako prošle godine uvezli čak više od 38 tisuća tona krumpira, što je gotovo 14 tisuća tona više nego godinu prije. Salate smo također uvezli više nego prethodnih godina - 7130 tona. A crvenog luka skoro 4 tisuće tona više nego 2017. godine.

A povrh svega povrćarima i voćarima nedostaje i 20 tisuća radnika. Zbog problema s kojima se suočavaju, od nadležnih institucija traže brzu reakciju - prije nego što s poljoprivredna gospodarstva ugase.

Irena Pirjać/ 8.6.2019. u 8:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opoziv proizvoda

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele. Prijeti mu uništenje 150.000 kokoši. On tvrdi da mu podmeću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba