Sve je više problema / Domaći povrćari i voćari ljutiti i očajni: 'Na ovakvom tržištu, na kojem se vara, ne možemo opstati!'

Hrvatskog voća možda više uopće ne bude u prodaji jer proizvođači su na koljenima, očajni su voćari

8.6.2019.
8:20
VOYO logo

Samo prošle godine Hrvatska je uvezla više od 38 tisuća tona krumpira. Treba li uopće spominjati da su stoga domaći povrćari, ali i voćari ljutiti i očajni. Kažu, na ovakvom tržištu ne mogu opstati. Suočavaju se s nizom problema, od nedostatka radne snage do loših vremenskih uvjeta. Ali najviše ih boli, kažu, to što se hrvatske kupce - vara!

"Kila jabuka je oko pet kuna, a vi je u Europi nemate ispod gotovo dva eura. Manje od pola toga pripada proizvođaču, još kad se odbiju troškovi skladištenja, to je na kunu i pol", kazao je Branimir Markota iz Hrvatske voćarske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše uvozimo?

Voćari i povrćari za niske domaće cijene krive prekomjeran uvoz stranih proizvoda koje trgovci označavaju hrvatskima.

"A zapravo nije hrvatski proizvod nego je samo prošao jednu fazu proizvodnje, prepakiravanja i dobio naziv da je to hrvatski proizvod", kaže Mladen Jakopović
predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupci vole hrvatske proizvode i na njih su naviknuli, ali ako su pogrešno deklarirani, kako će znati što jedu? Kažu kako se osjetom osjeti lošija kvaliteta te kako uvijek najprije gledaju cijenu. 

Inspekcije, ističu u Poljoprivrednoj komori, reagiraju presporo, a riječ je o nekvalitetnijim proizvodima s više pesticida nego u domaćima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što me najviše brine da roba tretirana zaštitinim sredstvima proizvedena u Italiji ulazi u Republiku Hrvatsku i normalno se konzumira. A ta zaštitna sredstva u Hrvatskoj nisu dozvoljena", kazao je Hrvoje Gregurević iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Nedostaje 20 000 radnika

Ipak, ne krši se zakon, jer Europska unija propisuje maksimum pesticida, koji ovdje nije premašen. A maksimum uvoza, zbog slobodnog europskog tržišta - ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa smo tako prošle godine uvezli čak više od 38 tisuća tona krumpira, što je gotovo 14 tisuća tona više nego godinu prije. Salate smo također uvezli više nego prethodnih godina - 7130 tona. A crvenog luka skoro 4 tisuće tona više nego 2017. godine.

A povrh svega povrćarima i voćarima nedostaje i 20 tisuća radnika. Zbog problema s kojima se suočavaju, od nadležnih institucija traže brzu reakciju - prije nego što s poljoprivredna gospodarstva ugase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo