Čudo prirode ili? / Domaći stručnjak o 67-godišnjoj rodilji iz Kine: 'Nisam dosad čuo za takav slučaj'

Gost RTL Direkta bio je dr. Hrvoje Vrčić, ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice

30.10.2019.
23:00
VOYO logo

Prije nekoliko dana pisali smo o Kineskinji koja je rodila treće dijete u 67. godini. Carskim rezom rodila je zdravu djevojčicu tešku 2,5 kilograma. Ona i njezin 68-godišnji suprug tvrde da je začela prirodnim putem, uz malu pomoć tradicionalnih kineskih tretmana za plodnost.

Iako je gospođa već preživjela moždani udar, a ima i dijabetes, liječnici su potvrdili da su njezini jajnici u iznenađujuće dobrom stanju. Gospođa i gospodin već imaju dvoje djece i nekoliko unuka, od kojih najstariji ima 18 godina. Ni njihovoj se obitelji ne sviđa da su u tako kasnoj dobi postali još jednom roditelji pa im je kći zaprijetila da će nakon ovog s njima prekinuti sve odnose. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekord najstarije majke koja je začela prirodnim putem dosad je držala Britanka koja je rodila s 59, a ove je jeseni rodila i jedna 73-godišnja Indijka. No ona je začela potpomognutom oplodnjom. 

Nama se trudnoća i porođaj u 67. godini čine kao čudo prirode pa smo pitali struku što kaže na sve ovo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Hrvoje Vrčić, cijenjeni hrvatski ginekolog i pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice, gostujući u RTL Direktu kazao je da za slučaj poput ove Kineskinje dosad nije čuo.

''Rekao bih da je to nešto začuđujuće i teško realno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče slučaja prije spomenute Indijke, Vrčić je pojasnio kako je ona nakon 57 godina neplodnog braka otišla na heterolognu oplodnju, odnosno donaciju jajne stanice oplođene spermom njezina supruga.

"To se događa", kaže ginekolog te ističe da je trudnoća u kasnijoj dobi uvijek rizična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako cijeni kinesku tradicionalnu medicinu, no smatra da je u slučaju ove Kineskinje također bila riječ o heterolognoj oplodnji, ali da supružnici nisu htjeli s tom informacijom izaći u javnost.

Najveća stopa ženske plodnosti je između 20. i 25. godine života, navodi ginekolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plodnost se smanjuje sa starenjem i treba o tome misliti, da se ranije rađa. Danas je trend drukčiji. Obrazovanje traje dulje, žene žele izgraditi karijeru, kontracepcija je vrlo učinkovita, nismo socijalno ni ekonomski osjetljivi da im pomognemo s programima za roditeljstvo pa imamo rađanje prvog djeteta u prosjeku s 30 godina."

Upitan od koje dobi se može reći da je trudnoća rizična, ginekolog Vrčić kaže da je to individualno i da sve ovisi o zdravstvenom stanju žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovima saznanjima, najstarija rodilja u Hrvatskoj imala je 54 godine i u pitanju je bila heterologna oplodnja, a kad je riječ o vlastitim jajnim stanicama, 
najstarija rodilja imala je 49 godina.

Žena u Hrvatskoj na potpomognutu oplodnju može ići ako je zdrava i sposobna za to, ističe Vrčić, a HZZO to plaća do ženine 42. godine. U zemljama EU, recimo Češkoj, ta je granica pomaknuta do 49. godine, a u Velikoj Britaniji nema ograničenja. U Španjolskoj je granica do 52. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Preporučio bih svim bračnim parovima da s tim krenu što ranije. Lakše se budite noću dok ste mlađi", poručuje dr. Vrčić.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo