ŽIVOT NAKON POTRESA / Donirajte u Fond 5,5: Cilj je pomoći što više socijalno ugroženih kućanstava stradalih u potresu'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Fond će omogućiti građanima da riješe neke primarne potrebe, poput života u sigurnom stambenom prostoru

28.4.2020.
11:50
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Rok za prijavu na javni poziv za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 istječe u srijedu 29. travnja u ponoć. Međutim i nakon toga roka svi koji to žele moći će donirati u Fond čija je svrha pružiti kriznu financijsku podršku socijalno ugroženima iz ranjivih skupina posebno pogođenima potresom u Zagrebu. Osnovale su ga i njime upravljaju SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Zagrepčanke koje žive i rade u Amsterdamu, a inicirale su crowdfunding kampanju Zagreb Earthquake Relief.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od potresa grad pod Sljemenom broji već više od mjesec dana, a građani i građanke i dalje su u najvećoj mjeri prepušteni sami sebi. Mnogima se tog nedjeljnog jutra 22. ožujka srušio cijeli svijet, u doslovnom i u prenesenom značenju. Obnova će potrajati, sve je dodatno otežano pandemijom koronavirusa, a kad jednom, barem za prvu ruku, i skrpaju život u materijalnom smislu, pravi test će biti kako održati živce na okupu. Jer podrhtavanja će trajati još mjesecima, a valjat će i negdje u umu razumno pohraniti upozorenje seizmologa da mogućnost onog snažnog potresa i dalje visi u zraku te da s potresima trebamo naučiti živjeti. No zbog sjene ekonomske krize kao repa pandemije nemali je broj onih koji se već sad pitaju kako će uopće preživjeti. U takvim uvjetima svaka vrsta pomoći doslovce život znači.

VEZANE VIJESTI

U potresu magnitude 5,5 po Richteru, umjerenom potresu nakon kojega se prema posljednjim procjenama šteta vrti oko 42 milijarde kuna, stradale su najviše zgrade i kuće u Donjem i Gornjem gradu te u Markuševcu i Čučerju. Kad će krenuti obnova, što će sve i prema kojim kriterijima podrazumijevati, samo je dio nepoznanica pred ljudima koji od nadležnih na razini grada i države ne uspijevaju dobiti jasne odgovore. Sve to stvara samo još dublji rasjed u ionako nagriženom povjerenju prema institucijama na čelu s gradonačelnikom, koji vibrira između prebacivanja tereta odgovornosti na pleća građana i čudnovate kupnje i podjele građevinskog materijala. Iz nadležnih gradskih ureda i tijela na sve poručuju da rade i nastoje reagirati u najkraćem mogućem roku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / PIXSELL
Image
Foto: RTL / PIXSELL

VEZANE VIJESTI

Nejasnoće oko modela nadoknade troškova za popravak u objektima pod crvenom naljepnicom, neizvjesnost oko ritma izlaska statičara na procjenu oštećenja uzrokovanih potresom, nemogućnost dobivanja uvida u procjenu statičara u situacijama kad je predstavnik stanara ne želi podijeliti s ostalim stanarima, neupućenost građana u način rada socijalnih službi za vrijeme pandemije te neizvjesnost obitelji čije su kuće teško oštećene glede duljine boravka u Studenskom domu Cvjetno naselje i smještajem u budućnosti, samo su neki od problema i prepreka s kojima se građani i građanke susreću. 

U Fond 5.5 zasad stiglo 85 prijava: Rok za prijavu istječe 29. travnja u ponoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Riječ je o višestruko marginaliziranim građanima i građankama, o osobama koje su u socijalnom, ekonomskom i zdravstvenom riziku te su osim oštećenja doma u potresu suočeni i s brojnim drugim izazovima. Iako će im potpora iz Fonda 5.5 nedvojbeno značajno pomoći u procesu obnove stana, izgledno je da će se i nakon toga nositi s brojnim problemima i trebati pomoć institucija, lokalnih ili nacionalnih. Fond su kontaktirali mnogi čija su se primanja u prošlom mjesecu drastično smanjila, pri čemu se posebno ističu samozaposleni'', za RTL.hr kazao je član Zakladnog vijeća Fonda 5.5 Ivan Blažević.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Podsjetimo, pravo na pomoć iz Fonda za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana imat će oni koji su uslijed potresa ostali bez adekvatnih uvjeta za stanovanje, a članovi su socijalno ugrožene obitelji, osobe s invaliditetom ili kroničnom bolesti. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dosad smo primili 85 prijava za podršku iz Fonda. S obzirom na činjenicu da rok za prijave ističe u srijedu, 29. travnja u ponoć, svakako očekujemo još prijava u zadnjim danima javnog poziva. Neke građanke i građani su sigurno nešto kasnije od ostalih saznali za Fond 5.5, i treba im vremena da prikupe i pošalju potrebnu dokumentaciju'', objašnjava Blažević.

Image

U Zagrebu oštećeno na desetke zgrada i automobila: Grad izgleda kao iz filma katastrofe

'Želimo pomoći brzo, fleksibilno i nadasve transparentno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj Fond će omogućiti građanima da riješe neke primarne potrebe, poput života u sigurnom stambenom prostoru. Želimo brzo, fleksibilno, a nadasve transparentno pomoći. Fondom smo odlučili pružiti pomoć ljudima koji to najviše trebaju, a to su ljudi u siromaštvu i u riziku od siromaštva", istaknula je predsjednica Zakladnog vijeća Fonda Marina Ajduković, psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad.

Fond 5.5 je, kao što smo pisali pri njegovu nastanku, osnovan s 620.000 kuna koje su crowdfunding kampanjom prikupile članice inicijative Zagreb Earthquake Relief, a od otvaranja javnog poziva za dodjelu financijskih potpora iz Fonda do danas prikupljeno je dodatnih 60.000 kuna. Tome, ističe Blažević, treba pridodati i donaciju tvrtke IKEA, koja će u skladu s potrebama izraženima u prijavama korisnicima donirati namještaj.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako rok za prijave ističe u srijedu u ponoć, svi oni, uključujući i tvrtke, koji to žele, moći će donirati u Fond i nakon toga roka. Naime, kako napominje Blažević: ''Cilj nam je podržati što veći broj socijalno ugroženih kućanstava, pa tako i sve one koji se prijave za podršku, a ispunjavaju kriterije. Na osnovu prijava koje dobijemo, do utorka 5. svibnja analizirat ćemo sve potrebe. Tada ćemo moći vidjeti nedostaje li eventualno sredstava za pokrivanje svih potreba te ćemo javnosti moći uputiti precizan poziv za doniranje koji će odražavati iznos koji nedostaje za pomoć svim prijaviteljima koji ispunjavaju uvjete''.


Kome se javiti za informacije i kako donirati?

Ako imaju pitanja i trebaju pojašnjenja vezano uz Fond 5.5, građanke i građani sve dodatne informacije mogu dobiti pozivom na besplatni telefon 0800 5011.

Svi koji žele donirati, to mogu učiniti uplatom na žiro račun HR2424020061500078406, uz opis plaćanja "Za Fond 5.5" i poziv na broj 03-2020 ili direktno putem KEKS Pay aplikacije. Iz Fonda podsjećaju da ne primaju donacije od proizvođača naftnih derivata, industrije oružja i političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Fond 5,5
Image
Foto: Fond 5,5
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo