OTKRILI SMO I STATISTIKE / Donosimo najnovije svjedočanstvo! Zoricu su zbog malformacija glave njene bebe uputili u Sloveniju

Do 10 žena iz Hrvatske pobaci u Sloveniji zbog zdravstvenih komplikacija s plodom

5.5.2022.
19:15
VOYO logo

Unatoč pritiscima javnosti, ministra zdravstva, udruga, pa i političkih stranaka, Mirelu Čavajdu koja je u šestom mjesecu trudnoće, a čija beba ima zloćudni tumor na mozgu, ponovno su odbile tri bolnice.

Mirela sada čeka. Ako svoja prava ne bude mogla ostvariti u Hrvatskoj, spremna je na zahvat u Sloveniji gdje na pobačaj odlazi sve više žena iz Hrvatske. Donosimo brojke, ali i najnovije svjedočanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zorica iz Rijeke našla se u istoj situaciji kao Mirela. Lani, dok je bila u šestom mjesecu trudnoće, Zoričinoj bebi otkrivena je teška malformacija glave. U KBC-u Rijeka su joj rekli da joj ne mogu pomoći i da ode u Sloveniju. Na kraju su joj pomogli u Petrovoj bolnici. Istoj onoj koja je u ovom slučaju odbila Mirelu, čija šestomjesečna beba ima tumor.

Zorica Zrile nam govori: "Rekli su mi da mi dijete neće preživjeti, ako preživi da će umrijeti meni u utrobi, da će umrijeti pri porodu. Svakakve su mi mogućnosti rekli. Kad sam pitala što sad, rekli su mi da mi ne mogu pomočći u Hrvatskoj jer sam u visokom mjesecu trudnoće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slučaj trudnice /

Burne reakcije na Beroševe izjave o pobačaju: 'Neka objavi broj liječnika s prizivom savjesti'

Image
slučaj trudnice /

Burne reakcije na Beroševe izjave o pobačaju: 'Neka objavi broj liječnika s prizivom savjesti'

Što se tiče Mirele, nakon što je jučer za RTL ispričala svoju priču, pozvana je na dodatne preglede u KB Merkur.

Njena odvjetnica Vanja Jurić kaže: "Postavljali su neka poprilično neprihvatljiva pitanja za situaciju u kojoj se ona nalazi. Jedno od pitanja liječnika je bilo da li bi ste ubili dijete s tumorom koji ima dvije godine. Uglavnom rekli su joj da joj ne mogu nikakve informacije dati i da će sve informacije proslijediti drugostupanjskoj Komisiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija na Svetom Duhu poručila je da postoje medicinski razlozi za prekid trudnoće jer plod ima teška oštećenja i velika je vjerojatnost smrtnosti prije ili poslije porođaja. Međutim, oni nemaju stručnjake educirane za izvođenje takvog zahvata. S njima se ne slažu u Vinogradskoj i Petrovoj bolnici. Odbili su Mirelin zahtjev.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Slavko Orešković govori: ""S obrazloženjem da se radi o trudnoći 27. tjedna i da je dijete težine preko kilogram i sto grama i da će takvo dijete ako se inducira porod roditi život. Radi se o tumoru o kojem mi ne znamo kakav je tako da s velikom vjerojatnošću će se to dijete roditi živo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mireli, baš kao i Zorici, hrvatski liječnici su sugerirali da pomoć potraži kod slovenskih kolega. U Brežicama je iz ovih ili onih razloga u 2019. pobacilo 280 Hrvatica, 2020. 150, lani 134, a ove godine 66. Ravnateljica bolnice nam kaže da do 10 žena iz Hrvatske pobaci u njihovoj klinici zbog zdravstvenih komplikacija s plodom.

Branka Mrzić Jagetić, koordinaorica u udruzi Roda ističe kako se žene mahom upućuju u susjednu državu. "Nama se sada javljaju žene koje su imale slično iskustvo ranije. Ova situacija je potpuno dehumanizirajuća i neprihvatljiva", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz godine u godinu se ništa ne mijenja.

"Ne mogu vam opisati što žena prolazi tijekom te torture. To vas slomi, srce vam slomi na pol više niste ista osoba", zaključuje Zorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je i Udruga za promicanje prava pacijenata koja zahtijeva hitne upute bolnicama i liječnicama oko pravila postupanja u ovakvim situacijama. Unatoč negativnim odlukama zagrebačkih bolnica, Mirela i njezina odvjetnica nastavit će se boriti za svoje pravo.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo