Šteta je jako velika / Donosimo prizore razorene Medvednice: Oluja srušila na stotine stabala, sanacija će trajati do ljeta!

Oluja je oštetila i planinarske staze, ali i šetnicu obnovljenu prije mjesec dana

18.5.2019.
8:30
VOYO logo

Slomljena pluća Grada Zagreba - park prirode Medvednica najgore je prošao u olujnom nevremenu koje je poharalo glavni grad prije nekoliko dana.

"Šteta je jako velika. Jedino što možemo reći sa sigurnošću, nije kao prije pet godina kad je bio Teodor, kad je u jednoj noći stradalo 40 tisuća kubika drvne mase, govori za RTL DanasDamir Miškulin iz Hrvatskih šuma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo sa sljemenske ceste koja je bila neprepoznatljiva dosada su, uz pomoć vatrogasaca, uklonili 500 stabala. To je masa koja se inače redovito posječe u godinu dana. A sada je nestala u samo dvije noći.

"Revitalizacija će trajati dosta dugo, a posljedice će se isto tako osjećati. Tako da mislim da trebamo  vidjeti kako da uopće zaštitimo staništa i da zaštitimo sve one vrste koje su proglašene u natura području našeg parka prirode, govori ravnateljica PP Medvednica Marina Popijač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je stradalo stabala bukve zbog njenog plitkog korijena i starosti. Ipak, drvo će se iskoristiti. 

"Ogrijev ide za pučanstvo ovdje lokalno, u okolici Zagreba koje se grije na ogrijev, a tehnika ide u prodaju domaćim drvanim industrijama ugovorenim s Hrvatskim šumama, govori Miškulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta teško da se može zbrojiti

Oluja je oštetila i planinarske staze, ali i šetnicu obnovljenu prije mjesec dana. Samo rijetki koji šumu poznaju u dušu, ohrabrili su se danas na šetnju.

Korištenje planinarskih staza i ceste - još je uvijek na vlastitu odgovornost, upozoravaju iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavle Kalinić iz ureda za upravljanje hitnim situacijama upozorava kako policija još uvijek nije dozvolila promet.

"Promet je moguć preko te ceste ali za vatrogasce, hitnu, policiju. Za građanstvo nije. Međutim, mnogi zaobiđu znak jer tamo nema patrole. Nadam se da to neće završiti loše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija Medvednice potrajat će do ljeta. Šteta teško da se može zbrojiti jer svaki bi sljedeći vjetar mogao srušiti još sada oslabljenih stabala.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo