VIŠA RAZINA SIGURNOSTI / Donosimo sve detalje o novim kamerama na autocestama: 'Sustav će ubrzati reakciju'

Image
Foto: RTL

Šef Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa na autocestama objasnio je kako funkcioniraju nove kamere

19.8.2022.
19:44
RTL
VOYO logo

Sigurnost na hrvatskim autocestama diže se na višu razinu. Na autocestama je postavljeno 1700 novih kamera koje su integrirane u potpuno automatizirani moderni sustav za krizne situacije. Posebno je to potrebno za vrijeme turističke sezone kada su incidenti na autocesti, zbog gustog prometa, vrlo česti.

Nove kamere moći će brže i sigurnije prepoznati potencijalno opasne situacije, poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljenog vozila, pješaka na cesti, a samim time i ubrzati adekvatnu reakciju na problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Boris Mišević u Središnjem centru za nadzor i vođenje prometa na autocestama o novim kamerama razgovarao je s Davorom Bićanićem.

"Očekujemo završetak projekta do kraja godine. Predstoji zamjena određenog broja analognih kamerama koje mijenjamo s novim tehnološkim naprednijim digitalnim kamerama i predstoji zamjena prometno-informacijskog sustava u centrima za nadzor za upravljanje prometom. Centar za nadzor upravljanja prometom je najvažniji cestarinski objekt koji je zadužen za upravljanje prometom na određenoj dionici autoceste", kazao je Bićanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako će novi sustav funkcionirati u praksi.

"Sustav će ubrzati reakciju operatera u centrima. Na primjeru tunela ćemo objasniti kako funkcionira. U slučaju prometne nesreće u tunelu sustav će unaprijed ponuditi operateru mogućnost da li da zatvori jednu prometnu traku, tunelsku cijev u jednom smjeru vožnje ili tunel u potpunosti. Nakon što odabere, signalizacija se prilagodi trenutnoj situaciji i operater vrši izvještavanje nadležnih službi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako sustav radi na scenarijima i algoritmima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo