MOST SLOBODE USKORO SKROZ ZATVOREN / Donosimo veliki plan Grada Zagreba! Tijekom ljeta, jeseni i zime radi se na vijaduktima, cestama, pothodnicima...

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Saznali smo i kada se otvara Krapinska na kojoj radovi kasne gotovo mjesec dana. Otkrivamo i uzrok

13.7.2022.
9:30
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Bez obzira radi li se o radovima koji su već počeli, koji će tek početi tijekom ljetnih mjeseci ili kasnije, Grad Zagreb u planu ima radove na prometnicama u čak 13 "zona".

Naime, pitali smo ih koliko radova provode, koji su rokovi, zašto i koliko često se probijaju te do kada Zagrepčani trebaju računati na to da je grad postao veliko gradilište i da je sve više prometnica zbog toga zatvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A istini za volju, već je neko vrijeme zatvorena Krapinska ulica zbog koje se gužve stvaraju na Selskoj i sporednim cestama. Ona je, upozorili su nas iz grada, u nadležnosti HEP Toplinarstva, a oni za RTL.hr pojašnjavaju uzroke te otkrivaju kako će sredinom tjedna ista biti otvorena.

"Krapinska ulica je zbog radova na zamjeni vrelovoda trebala prvotno biti zatvorena za promet od 4. do 18. lipnja 2022., međutim, prilikom izvođenja građevinskih iskopa utvrđeno je da instalacije ostalih komunalnih poduzeća nisu bile na točnim pozicijama, kako je projektom predviđeno, što je odužilo radove. Obzirom da se pod Selskom cestom i Krapinskom ulicom nalazi izrazito velik broj razičitih komunalnih instalacija, koje su većinom magistralnog karaktera i velikih dimenzija, te s obzirom da je i vrelovodna magistrala promjera 800 mm, odnosno najveće dimenzije koju imamo u centralnom toplinskom sustavu grada Zagreba, bilo je potrebno uključiti veći broj sudionika i stručnjaka, kako bi se sve instalacije mogle smjestiti na ispravna mjesta i na propisane razmake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi radovi u Krapinskoj ulici na zamjeni vrelovoda su završeni te su radnici Zagrebačkog holdinga, podružnice Zagrebačke ceste od subote 8. srpnja 2022. započeli s provođenjem asfalterskih radova. Prema terminskom planu navedene Podružnice, radovi asfalitiranja zajedno s prometnom horizontalnom signalizacijom trebali bi završiti sredinom ovog tjedna", kažu.

Image
GRAD MOLI ZA STRPLJENJE /

Pripremite se na moguće gužve: Danas se zatvara veliko raskrižje u Zagrebu

Image
GRAD MOLI ZA STRPLJENJE /

Pripremite se na moguće gužve: Danas se zatvara veliko raskrižje u Zagrebu

Podsjetili su nas i kako se radovi na navedenoj ulici provode u sklopu projekta "Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba" pa naveli: "Svjesni smo činjenice da radovi koje provodimo u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“, zbog svog obuhvata i duljine trajanja, utječu na funkcioniranje naših sugrađana u njihovom svakodnevnom životu, stoga ovim putem molimo građane grada Zagreba i naše krajnje kupce za strpljenje i razumijevanje za vrijeme trajanja revitalizacije, jer su navedeni radovi od javnog interesa te će isti osigurati kvalitetnu i sigurnu opskrbu toplinskom energijom tijekom sljedećih 40 godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče ostatka grada, u nastavku donosimo veliki plan grada.

Veliki plan - gdje, kada i zašto se 'kopa'?

ZAMJENA PRIJELAZNIH NAPRAVA NA MOSTU SLOBODE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog oštećenja i dotrajalosti, na Mostu slobode trenutačno se mijenjaju četiri prijelazne naprave. Radovi su započeli 31. 5. 2022., a izvodit će se u dvije faze. U prvoj fazi promet je preusmjeren na istočni dio mosta, gdje se odvija naizmjenično na dvije trake, dok se radovi izvode na zapadnom dijelu. Nakon završetka radova na zapadnom dijelu mosta promet će se preusmjeriti na zapadni dio, dok će se radovi prebaciti na istočni. Promjena regulacije sa istočnog na zapadni dio očekuje se oko 20. 7. 2022.

Most će se morati u potpunosti zatvoriti tijekom betoniranja i varenja prijelaznih naprava na mjestu prekida jer za to vrijeme ne smije biti vibracija izazvanih prometom. Prvo zatvaranje bilo je protekloga vikenda (od 8. 7. do 11. 7.) zbog betoniranja ugrađenih dijelova naprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HORVAĆANSKA CESTA - sjeverni kolnik od Selske ceste do Bernarda Vukasa - od subote 9. 7. 2022. godine do 14. 7. 2022. godine. Radovi se odvijaju u tri faze kako bi se omogućilo što lakše odvijanje prometa tijekom radova.

AVENIJA DUBROVNIK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ljetnih mjeseci izvodit će se radovi na rekonstrukciji pothodnika na Aveniji Dubrovnik, i to Središće – Sopot, Siget – Velesajam, te Trnsko i Savski gaj.

Tijekom izvođenja radova prometnice će biti djelomično, a u iznimnim situacijama jer to zahtijevaju radovi i u potpunosti zatvorene, sukladno privremenoj regulaciji prometa u suradnji sa svim nadležnim tijelima o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. Također, vodit će se briga o najpovoljnijim razdobljima kako bi promet bio što manje opterećen. Međutim za očekivati je da budu gužve koje su zbog opsega radova nažalost neizbježne obzirom da se radi o glavnim prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZVANREDNO ODRŽAVANJE MOSTA NA ZAGREBAČKOJ CESTI (PREKO POTOKA VUGER) S ISTRAŽNIM RADOVIMA

Na Zagrebačkoj cesti u Sesvetama montiran je čelični pješački hodnik s ogradama, koji je uslijed korištenja i izloženosti vremenskim uvjetima korodirao te je potrebna njegova sanacija. Planirani početak radova je tijekom srpnja ove godine, a očekivano trajanje dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZVANREDNO ODRŽAVANJE ALEJE BOLOGNE IZNAD POTHODNIKA STENJEVEC

Zbog curenja vode u pothodniku Stenjevec potrebno je izvršiti njegovu sanaciju postavom nove hidroizolacije te zamjenom kolničke konstrukcije i asfalta na Aleji Bologne. Početak radova planiran je krajem srpnja, a završetak krajem kolovoza 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZVANREDNO ODRŽAVANJE JUŽNOG PRILAZNOG VIJADUKTA JADRANSKOG MOSTA S UPORNJAČKIM PROSTORIJAMA TE ZAMJENA PRIJELAZNIH NAPRAVA

Radovi na prijelaznim napravama izvodit će se u sklopu sanacije južnog prilaznog vijadukta, prilikom čega će se sanirati obje strane vijadukta. Nadalje, sjeverna prijelazna naprava sanirat će se zasebno, ovisno o dinamici izvođenja radova na južnom dijelu objekta, a radi se o najdužoj prijelaznoj napravi u gradu Zagrebu (60 m). Planirani početak radova je kolovoz 2022. godine, a planirani završetak u ožujku 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZVANREDNO ODRŽAVANJE SAVSKOG MOSTA

Radovi na izvanrednom održavanju Savskog mosta, kojima će Savski most u cijelosti biti obnovljen, započeli su 25. siječnja 2021. godine. Nakon puštanja u promet Savskog mosta za pješake i bicikliste te preuzimanja kolno/pješačke površine preostaju još radovi na zamjeni ležajeva na sjevernom stupu u koritu rijeke. Naime, radovi na gornjem ustroju završeni su te je most pušten u promet 29. ožujka 2022. godine, dok se radovi nastavljaju na stupu S3 u koritu rijeke Save, što ne utječe na promet preko mosta. Završetak svih radova predviđen je do sredine srpnja 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZGRADNJA AUTOBUSNIH STAJALIŠTA NA SISAČKOJ CESTI

Predviđeni su radovi na izgradnji dvaju autobusnih stajališta u formi ugibališta, dužine ravnog dijela perona 20 m, na Sisačkoj cesti u zoni raskrižja s Burićevom ulicom. Na oba je stajališta predviđeno postavljanje nadstrešnice od triju modula, a predviđena je i rekonstrukcija postojećeg kolnika u dužini od 200 m. Planirani početak radova je u srpnju 2022. godine, a rok izvođenja radova je 60 dana. U zoni izvođenja radova promet će se odvijati naizmjenično jednim prometnim trakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETRAČIĆEVA ULICA

Radovi na rekonstrukciji Petračićeve ulice s izgradnjom javnog kanala započeli su 4. travnja 2022. godine, a obuhvaćaju rekonstrukciju Petračićeve ulice od Magazinske do ulice Andrije Žaje, izgradnju javnog kanala, izgradnju nogostupa te postavljanje stupova javne rasvjete. Planirani završetak radova je početkom kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REKONSTRUKCIJA ODVOJKA GRAČANSKE CESTE

Radi poboljšavanja cestovnog i pješačkog prometa planira se rekonstrukcija odvojka Gračanske ceste s izgradnjom jednostranog nogostupa te zaokretnice na kraju ulice. Predviđeno je da radovi na rekonstrukciji započnu tijekom srpnja/kolovoza 2022. godine, s rokom izvođenja od 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZGRADNJA ODVOJKA SELSKE CESTE U SESVETAMA KOD KBR. 23

Temeljem inicijative Agencije za promet i posredovanje nekretninama, a s ciljem realizacije Programa stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata na području Grada Zagreba pristupit će se izgradnji prometnice s odvodnjom dužine cca 140 m zajedno s kompletnom komunalnom infrastrukturom (javni kanal, vodoopskrbni cjevovod, plinovod, javna rasvjeta, EKI) te rekonstrukciji dijela Selske ceste zbog izmiještanja postojećeg autobusnog ugibališta. Početak radova planira se po okončanju postupka javne nabave, tijekom kolovoza ili rujna 2022. godine, s rokom izvođenja od 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REKONSTRUKCIJA VIROVITIČKE ULICE OD BUDIMSKE ULICE DO ULICE BRAĆE ORUŽEC

Temeljem inicijative Gradskog ureda za mjesnu samoupravu predviđena je rekonstrukcija postojećeg dijela Virovitičke ulice u dužini od cca 160 m (kolnik, obostrani nogostup i sustav površinske odvodnje oborinskih voda) te izgradnja produžetka Virovitičke ulice sa spojem na Budimsku ulicu u formi T-raskrižja u dužini od cca 50 m. U cijeloj ulici predviđena je i zamjena postojećih svjetiljki javne rasvjete. Početak radova planira se po okončanju postupka javne nabave, tijekom kolovoza ili rujna 2022. godine, s rokom izvođenja od 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZGRADNJA AUTOBUSNIH STAJALIŠTA U ULICI IVANA MAŽURANIĆA

Predviđena je izgradnja dvaju autobusnih stajališta sa zapadne i istočne strane kolnika u ulici Ivana Mažuranića, sjeverno od raskrižja s ulicom Rebar. Istočno stajalište pješačkim će se prijelazom povezati s postojećim nogostupom, a predviđeni su peroni dužine 15 m i širine 2 m. Na zapadnom stajalištu predviđeno je postavljanje nadstrešnice s trima modulima. Radovi su započeli 20. lipnja 2022. godine, a rok izvođenja radova je 30 dana. U zoni izvođenja radova promet će se odvijati naizmjenično jednim prometnim trakom.

Dovršeni radovi

VJEKOSLAVA HEINZELA - od Ulice grada Vukovara do Planinske, istočni kolnik – radovi su dovršeni te je prometnica puštena u promet u subotu 9. 7. 2022. godine.

IZVANREDNO ODRŽAVANJE GORNJEG STROJA I OPREME NADVOŽNJAKA AVENIJE VEĆESLAVA HOLJEVCA (RANŽIRNI KOLODVOR). Službeno otvorenje je bilo 05. srpnja.

REKONSTRUKCIJA DIJELA AVENIJE MARINA DRŽIĆA S IZGRADNJOM DESNOG SKRETAČA OD AUTOBUSNOG KOLODVORA DO ULICE GRADA VUKOVARA - u prometu od kraja lipnja

KRIŽANJE ŠESTINSKI TRG - ŠESTINSKI VIJENAC - ŠESTINSKI PRILAZ - dovršeno 4. srpnja 2022.

"Također napominjemo kako je Gradska skupština Grada Zagreba na 6. sjednici u prosincu 2021. donijela Program asfaltiranja nerazvrstanih cesta I. reda na području Grada Zagreba u 2022. godini. Izvođač radova je Zagrebački holding d.o.o. podružnica Zagrebačke ceste, a vrijednost ugovorenih radova asfaltiranja: 40.137.500,00 kn", govore.

Za sljedeće ulice održani su komisijski očevidi, a izvođenje radova očekuje se ovo ljeto:

AVENIJA DUBROVNIK - južni kolnik od ulice Siget do Avenije Većeslava Holjevca.

ULICA GRADA VUKOVARA - sjeverni kolnik od Heinzelove do Budmanijeve.

ULICA GRADA VUKOVARA - južni kolnik od Korčulanske do Heinzelove, 2 sjeverne trake.
AVENIJA VEĆESLAVA HOLJEVCA - zapadni kolnik od Buzinskog krča do ulice Mladosti.

Radovi nastavljaju i tijekom jeseni i zime

Za sljedeće ulice planirani su radovi tijekom jeseni i zime (rujan – prosinac).

  1. MIROŠEVEČKA - od Fabijanićeve do Granešine.
  2. SAMOBORSKA CESTA - od Škorpikove do ul. Vučak.
  3. JANKOMIR -od ulice Jankomir do samoborske (sjever-jug).
  4. VELIMIRA ŠKORPIKA -od rotora do Kovinske - istočni kolnik.
  5. SLJEMENSKA CESTA dionice u najlošijem stanju.
  6. LJUDEVITA POSAVSKOG - od Rimskog puta do Industrijske.
  7. GRABERJE - od Kustošijanske do Kotoripske.
  8. ULICA KRALJA ZVONIMIRA - od Šubićeve do Crvenog križa, južni kolnik.
  9. JAZBINA - od Čreta do Jazbinski Gaj II.

Završeni radovi

ŠESTINSKA CESTA - od Lukšića do Šestinskog prilaza. Završeno 2. 7. 2022. godine.

Od ostalih radova na prometnicama I. reda u tijeku su radovi na sanaciji željezničkog podvožnjaka Škorpikove ulice, a nositelj investicije je HŽ, zatim radovi na Krapinskoj ulici (investitor HEP Toplinarstvo). Planirani su radovi na Selskoj cesti (tijekom srpnja i kolovoza) u zoni raskrižja sa Krapinskom ulicom zavisno o dinamici izvođača radova HEP Toplinarstva. Napominjemo da izvođač ovih radova nije Grad Zagreb, zaključili su.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo