KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / DORH nije želio razbijati glavu s trivijalnostima o zagađenju vode: Mir, mir nitko nije kriv, ajmo doma

Do onečišćenja je vjerojatno došlo slučajno, kako je došlo do tog slučaja, nemamo pojma

19.7.2018.
22:52
VOYO logo

Gospođa Mirela Šmital je Županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu. Ona je šefica istrage o zagađenju vode u tom gradu. Istraga koju je provelo njezino državno odvjetništvo zaključila je da izlijevanje benzina iz produktovoda koji je ispitivala tvrtka Crodux nema nikakve veze sa zagađenjem brodske vode u ožujku ove godine.

U priopćenju se kaže kako je na mjestu pucanja produktovoda tlo sastavljeno od nepropusne gline te kako u uzorcima onečiščen vode nisu nađeni tragovi benzina nego su nađene komponente teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I do ovog mjesta u priopćenju se sve čini dosta logično. Ali na tom mjestu se čitatelj pita, ok, nije kriv Crodux ni tvrtka koja je radila ispitivanja produktovoda, ali tko je onda kriv ili ako već nitko nije kriv, kako je onda došlo do miješanja motornog ulja, parafina i teških naftnih frakcija sa pitkom vodovodnom vodom. 

Odgovor na to pitanje važan je ako ništa drugo a ono da se sličan zdravstveno opasan incident ne bi ponovio. I kakav nam odgovor na to pitanje daje Brodsko županijsko odvjetništvo na čelu sa gđom Mirelom Šmital? Da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno. Da, da , baš tako. Slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ok, nesreće se uglavnom i događaju slučajno  ali smisao svake istrage i jest da utvrdi kako je do tog nesretnog slučaja došlo kako se slučaj ne bi ponovio. Ali brodska istraga tu slučajno prestaje pa nam Županijski DORH o tome više ništa ne kaže. To je naime zadnja rečenica u njihovom priopćenju i tu za njih slučaj završava.  

Dakle, je li slučajno netko u brodskom vodovodu nogom prevrnio kantu ulja u bazen s pitkom vodom, ili su možda ljudi koji su na terenu uzimali uzorke u iste posude prije toga ispraznili karter svoga kombija, ili su vještaci u policijskom Centru Ivan Vučetić koji su analizirali te uzorke pomiješali epruvete s brodskom vodom i epruvete s brodskom kanalizacijom, ili je netko namjerno onečistio uzorke kako bi uznemirio javnost i izveo politički show?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski DORH nije želio razbijati glavu s takvim trivijalnostima. Do onečišćenja je vjerojatno došlo slučajno, kako je došlo do tog slučaja, nemamo pojma, mir, mir nitko nije kriv, ajmo doma.

Naravno kad istraga o tako ozbiljno pitanju završi s tako neozbiljnim zaključkom onda svatko može izvoditi svoje zaključke pa će tako vlasnik Croduxa Ivan Čermak zbog klevete tužiti gradonačelnika Mirka Dusparu, Duspara će tvrditi da je riječ o zavjeri a građani i dalje neće znati tko im je i kako zagadio vodu i hoće li to opet učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo