Slobodni zidar i Tužiteljstvo / DORH odgovara RTL-u zašto je tek sad pokrenut stegovni postupak protiv Jelenića zbog masonstva

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek trebala je, kažu, vremena za prikupljanje "svih relevantnih dokaza"

28.4.2021.
17:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na pitanje RTL-a zašto je stegovni postupak protiv sad već bivšeg zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića tek sad pokrenut stegovni postupak povodom otkrića da je Jelenić član udruge slobodnih zidara Veliki Orijent Hrvatske, iz DORH-a su odgovorili kratkim pregledom događaja.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je prvo, nakon što je imenovana na čelo DORH-a, mišljenje od Etičkog povjerenstva je li "članstvo u udruzi slobodnih zidara ili nekim drugim udrugama u suprotnosti s načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepristranost, dostojanstvo, lojalnost...

U odgovoru što ga potpisuje glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin objašnjava se da je s jedne strane riječ o udruzi koja je u Hrvatskoj i legalna i registrirana, a s druge strane da je " pripadnost slobodnozidarskim udrugama i njihovo djelovanje tajna na koju se članovi tih udruga svojom prisegom obvezuju".

Etičko povjerenstvo u studenom 2020., navodi se dalje, zaključilo je da je članstvo osobe na dužnosti poput Jelenićeve u takvoj udruzi "u suprotnosti s načelom nepristranosti, načelom dostojanstva i načelom lojalnosti", te da je kao takvo nespojivo s funkcijom glavnog državnog odvjetnika ili njegovog, odnosno njenog zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog formalnih razloga /

Vrhovni sud odbacio žalbu suspendiranog zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića

Image
zbog formalnih razloga /

Vrhovni sud odbacio žalbu suspendiranog zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića

"Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je, kao što Vam je poznato, na sjednici u Hrvatskom saboru 21. siječnja 2021. a odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika, najavila da će donijeti odluku nastavno na Mišljenje Etičkog povjerenstva", konstatirala je glasnogovornica.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić danas je izjavio da je "iznenađen što je nakon toliko vremena" Zlata Hrvoj Šipek u svojstvu glavne osobe DORH-a "odlučila pokrenuti postupak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još se Hrvoj Šipek i razboljela od covida

"Posebno nakon što sam godinu i pol radio kao njen zamjenik i nije bilo nikakvih problema", ustvrdio je Jelenić koji smatra da nije kriv za nikakvo stegovno djelo ili bilo što drugo.

Sredinom travnja mu je, međutim, Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odredilo da ga se na tri mjeseca udaljuje s državnoodvjetničke dužnosti zamjenika Hrvoj Šipek, odnosno šefice DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit RTL-a zašto se stegovni postupak pokreće sad, iz DORH-a su objasnili gdje se izgubilo mjesec i pol dana u proceduri:

"Napominjemo da je glavna državna odvjetnica od početka prosinca 2020. do sredine siječnja 2021. bila, iz zdravstvenih razloga, spriječena obavljati sve svoje poslove, te da je odluci glavne državne odvjetnice o podnošenju zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka prethodio postupak prikupljanja svih relevantnih dokaza potrebnih za dokazivanje u postupku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom prosinca je, naime, Hrvoj Šipek konstatirano da je zaražena SARS-CoV-2, a 11. prosinca da je zbog covida-19 završila i u bolnici zbog respiratornih problema.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo