'optužuje bez argumenata' / DORH odgovorio Kalmeti: 'Cvitan postupa po propisima u koje ne spada dodvoravanje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje', odgovorio je DORH Božidaru Kalmeti

21.11.2016.
17:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Reagirajući na prozivke zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, koji je u ponedjeljak izjavio da je nova optužnica protiv njega podignuta kako bi se  glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, DORH je odgovorio da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

Image
okrivio državnog odvjetnika /

Kalmeta: 'Optužnica je žalosni pokušaj Dinka Cvitana da se dodvori MOST-u'

Image
okrivio državnog odvjetnika /

Kalmeta: 'Optužnica je žalosni pokušaj Dinka Cvitana da se dodvori MOST-u'

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje", izvijestilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo na svojoj web stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra su izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva, odnosno Uskoka koje je, u konkretnim predmetima protiv okrivljenog Kalmete, postupalo i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu stanja dokaza u spisu", navodi DORH.

"Izjave navedenog okrivljenika predstavljaju, kako je sam izjavio, njegovo 'duboko uvjerenje i mišljenje' za koje nije ponudio niti jedan razumni argument", poručuje DORH dodajući kako je sud potvrdio optužnicu protiv Kalmete i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti optužnice sud tek odlučivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetništvo također ističe da su obje optužnice protiv Kalmete utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni Uskok.

Kalmeta je u ponedjeljak optužen da je bez postupka javne nabave s tvrtkom Fimi Media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", čime je ministarstvo kojem je bio na čelu navodno oštetio za više od 600.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud. Njegova obrana tvrdi da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen.

Nakon toga je uslijedilo je reagiranje Kalmete koji je ustvrdio da je optužnica protiv njega u aferi Remorker proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhapšeni, a to je napravio Cvitan po nalogu Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ovo danas je gospodin Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik", kazao je Kalmeta.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo