NAKON UPOZORENJA PRAVOBRANITELJICE / DORH provjerava navode policijskog zviždača o nasilju policije nad migrantima

Image
Foto: Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL

Državno odvjetništvo provodi izvide i zakonom propisane radnje provjere navoda iz anonimne pritužbe

17.7.2019.
21:38
Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Odmah nakon što je zaprimila anonimnu pritužbu policijskih službenika koji upozoravaju da dio policije po naredbi nadređenih nad migrantima provodi sustavno nasilje, pučka pravobraniteljica Lora Vidović o tome je obavijestila DORH i zatražila provedbu odgovarajuće, učinkovite i neovisne istrage kako bi se nedvojbeno utvrdilo radi li se o stvarnim činjenicama ili neosnovanim optužbama.

DORH je zaprimio anonimnu pritužbuo kojoj je pučka pravobraniteljica obavijestila javnost te ju je ‘’razmotrio i proslijedio nadležnom državnom odvjetništvu radi provođenja izvida i zakonom propisanih radnji provjere navoda iz anonimne pritužbe i oni su u tijeku’’, potvrdila je za Vijesti.hr glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Vidović je obavijestila javnost da je potkraj ožujka zaprimila pritužbu s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih, koju je anonimno, zbog straha od mogućih negativnih posljedica za svoju obitelj i posao, podnio policijski službenik Postaje granične policije u ime svojih kolega.

  • Policijski zviždači u strahu za obitelji i posao: Još jedan pokazatelj da je vladavina prava u RH ozbiljno narušena

S obzirom na nedostatak povratnih informacija, početkom lipnja, na temelju Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu, pritužbu je dostavila na znanje i eventualno poduzimanje radnji iz nadležnosti Sabora, i predsjedniku Sabora, kao i predsjednicima nadležnih saborskih Odbora za ustav; poslovnik i politički sustav; unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od njih, kako je upozorila, još nije primila povratne informacije o eventualno poduzetim radnjama na ispitivanju navoda iz pritužbe te je stoga jedina preostala institucionalna mogućnost bila obavještavanje javnosti, što je i učinila na temelju članka 19. Zakona o pučkom pravobranitelju.

Sve koje je pravobraniteljica prozvala – MUP, DORH, predsjednike Sabora i saborskih Odbora za ustav; poslovnik i politički sustav; unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina - zatražili smo da se očituju o navodima iz prijave i jasno kažu što jest ili nije (i zašto) poduzeto kako bi se istražilo navode iz pritužbe policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Srđan Ilić/Patrik Macek/PIXSELL)

  • Zašto MUP odgovara saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a pučku pravobraniteljicu ignorira?

DORH je za Vijesti.hr ustvrdio da nadležno Državno odvjetništvo provodi izvide i zakonom propisane radnje provjere navoda iz anonimne pritužbe, a odgovor MUP-a i dalje čekamo, kao i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i Odbora za ustav; poslovnik i politički sustav Željka Reinera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova zatražio je saborski Odbor za unutarnju politiku i sigurnost, naveo je za Vijesti.hr predsjednik Odbora Ranko Ostojić istaknuvši da su "od ministra Davora Božinovića zatražili da sukladno svojim ovlastima poduzme sve radnje kako bi se utvrdile relevantne činjenice vezano uz navode iz anonimne pritužbe".

‘’Ministarstvo unutarnjih poslova očitovalo se 27. lipnja aktom u kojem se na više stranica vrlo detaljno opisuju postupanja policijskih službenika granične policije, odnosno daju odgovori na navode iz dopisa pučke pravobraniteljice’’, kazao je Ostojić te podsjetio na niz slučajeva u kojima je Odbor od MUP-a tražio i dobio očitovanja vezano uz navode pravobraniteljice te pisanja medija o policijskom nasilju nad migrantima.

Pravobraniteljica Lora Vidović, kako je višekratno upozoravala, nije bila te sreće te je za Vijesti.hr detaljno opisala s kakvim se sve problemima susreće u svom radu vezano uz ispitivanje postupanja prema iregularnim migrantima, a sve što traži jest ‘’učinkovita istraga, dakle ona koja se provodi neovisno od državnih službenika osumnjičenih za nezakonita postupanja i koja može dovesti do otkrivanja i kažnjavanja odgovornih’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

(Zeljko Lukunic/PIXSELL)

  • Odbor za ljudska prava: Ne postoje razlozi temeljem kojih bi se informacije uskraćivale Uredu pučke pravobraniteljice

Da ne postoje razlozi temeljem kojih bi se uskraćivale informacije Uredu pučke pravobraniteljice, smatraju u saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji je tajnik Davorin Kajfeš potvrdio za Vijesti.hr da su početkom lipnja zaprimili dopis pravobraniteljice o anonimnoj policijskoj prijavi.

Plan je bio da se u sklopu rasprave o Izvješću o radu pučke pravobraniteljice raspravlja i o povredama prava migranata, no s obzirom na to da još nije zaprimljeno mišljenje Vlade koje je propisani preduvjet za raspravu na Odboru, do te rasprave još nije došlo. Odbor, kojim predsjeda Milorad Pupovac, odlučit če nakon rasprave o Izvješću o potrebi tematske rasprave o povredama prava migranata, a svakako će se o toj temi, najavio je Kajfeš, raspravljati najesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL

(Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL)

  • Neovisna istraga potrebna je upravo kako bi se zaštitili svi oni policijski službenici koji svoj posao obavljaju časno 

I on je podsjetio da je i taj Odbor u više navrata raspravljao o povredama prava migranata, a na jednoj od sjednica doneseni su i određeni zaključci. Tako Odbor smatra da ne postoje razlozi temeljem kojih bi se informacije uskraćivale Uredu pučke pravobraniteljice, kao i da se ne smije dopustiti ponavljanje nedovoljno transparentnih istraženih slučajeva sa sumnjom u kršenje međunarodnih konvencija jer to može naštetiti ugledu i interesima Hrvatske. Stoga se mora transparentno ispitati poštovanje međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava migranata, osobito u dijelu koji se odnosi na uporabu sile i vatrenog oružja.

‘’Nužnost provođenja takve istrage naglašavamo ne samo kako bi se zaštitila prava osoba koje smatraju da su prekršena postupanjem policije, već i svih nas, cijelog našeg društva. Samo takav pristup može otkloniti sumnju u nezakonita postupanja, a ne dojam nakon razgovora s nekoliko policijskih službenika ili paušalna ocjena političara'', istaknula je Vidović i poručila: ‘’Postoje li nezakonita postupanja policajaca ili ne trebala bi utvrditi učinkovita istraga i u konačnici sud, upravo kako bi se zaštitili svi oni policijski službenici koji svoj posao obavljaju časno’’. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo