Boras i dalje šuti / DORH-u predaju dokumentaciju koja sadrži 26 prijava protiv osam aktualnih i šest bivših profesora s ADU

Podrška zasad izostaje od krovnog tijela zagrebačkog sveučilišta i rektora Borasa

26.1.2021.
19:30
VOYO logo

Na najmanje šest zagrebačkih fakulteta do danas su prijavljeni slučajevi spolnog uznemiravanja i zlostavljanja, na valu pokreta koji posljednjih dana trese cijelu regiju.

Na Akademiji dramske umjetnosti došlo se najdalje, sutra će predati prijavu DORH-u, no fakulteti apeliraju i na jači angažman Sveučilišta. Osim priopćenja od tri rečenice, rektor Boras do danas o ovoj važnoj temi - šuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces se zakotrljao. Prije nego sutra DORH-u preda dokumentaciju koja sadrži 26 prijava protiv osam aktualnih i šest bivših profesora, dekanica Akademije dramske umjetnosti jutros je bila na razgovoru u policiji.

"Mi o cijeloj pravnoj situaciji u ovakvim slučajevima jako malo znamo, nije nam lako pravilno reagirati, tako da doista osjećam neku njihovu podršku", rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
#metoo u hrvatskoj /

Prijave za seksualno zlostavljanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i stotine mučnih ispovijesti na stranici Nisam tražila

Image
#metoo u hrvatskoj /

Prijave za seksualno zlostavljanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i stotine mučnih ispovijesti na stranici Nisam tražila

Podrška zasad izostaje od krovnog tijela zagrebačkog sveučilišta, na što je reagirala i bivša ministrica obrazovanja pitajući se gdje su u ovako ozbiljnoj situaciji Senat i rektor.

"Tu treba Senat provjeriti kako sustav funkcionira, kako funkcioniraju tijela, a rektor mora vrlo jasnu poruku poslati i mora na neki način se iskupiti za onu reakciju, ako se sjećate, s kadetkinjom, koja je bila potpuno neprimjerena", izjavila je Blaženka Divjak, bivša ministrica obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor danas nije imao vremena za izjavu, u pisanom odgovoru stigle su nam iste tri rečenice objavljene u petak na stranicama Sveučilišta. Prva glasi da je Sveučilište mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja.

"Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu. Zlostavljanje ili sumnju na zlostavljanje možete prijaviti na način utvrđen odredbama Etičkoga kodeksa Sveučilišta u Zagrebu", odgovorio je rektor Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i u ministarstvu se slažu da je potrebno poduzeti više.

"Očito da prijave koje se događaju zadnjih dana u Hrvatskoj otvaraju prostora i za dodatne mehanizme i procedure koje bi omogućile ugodno akademsko ozračje i nultu stopu tolerancije na bilo kakve oblike zlostavljanja, diskriminacije ili mobinga", rekao je Ivica Šušak, ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebook stranicu "Nisam tražila", pokretačice regionalnog "Me too" pokreta dosad su primile više od 3500 prijava, uključujući brojne ispovijesti iz Hrvatske.

"Iskazi su se najviše odnosili na Pravni fakultet u Zagrebu i Splitu, Medicinski fakultet, Filozofski fakulteti diljem Hrvatske, Akademija dramskih umjetnosti, Veterina, brojne osnovne i srednje škole koje nisu imenovane", izjavila je Ana Tikvić, pokretačica Facebook stranice "Nisam tražila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek sada, čini se, postaje jasno o koliko raširenom problemu se radi. I zato bi sustav trebao pomoći svim žrtvama koje se još nisu ohrabrile progovoriti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo