DOBRE VIJESTI / Dostupan javni registar HAKOM-a 'Ne zovi': od sada se možete zaštiti od poziva trgovaca koji telefonski prodaju usluge

Image
Foto: PIXSELL

U registar se mogu upisati sve fizičke osobe koje su ujedno i korisnici telefonskih usluga, što uključuje fiksni i mobilni telefon te SMS i MMS poruke

31.1.2017.
15:21
PIXSELL
VOYO logo

Danas je u podne u rad pušten besplatan javni Registar za zaštitu potrošača "Ne zovi", javlja HAKOM. Naime, radi se o registru telefonskih brojeva onih potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili SMS i MMS poruka u svrhu promidžbe ili prodaje, bez prethodno pribavljenog pristanka. 

Registar je propisan Zakonom o zaštiti potrošača za čiju je provedbu nadležna tržišna inspekcija pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Registru se može provjeriti je li neki broj upisan u njega, a na stranici HAKOM-a nalazi se obrazac kojeg treba isprintati, ispuniti pa poslati svom telekomunikacijskom operatoru koji broj, ili više njih, upisuje u registar, i time onemogućuje neželjene pozive trgovaca.

U registar se mogu upisati sve fizičke osobe koje su ujedno i korisnici telefonskih usluga, što uključuje fiksni i mobilni telefon te SMS i MMS poruke. Upis ili ispis broja može tražiti samo potrošač koji je ugovorio uslugu na pojedinom telefonskom broju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev se može dostaviti operatoru na najmanje tri načina: osobnom dostavom u poslovnici operatora, poštom ili putem elektroničke pošte s adrese koja je prethodno provjerena i registrirana pri operatoru kao adresa elektroničke pošte korisnika telefonskog broja. Operator će provjeriti valjanost zahtjeva i temeljem njega, u roku od najviše sedam dana, upisati broj u registar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo