osigurati jednake mogućnosti / 'Dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača'

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Udruga 'U ime obitelji' istaknula je kako dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača.

12.1.2015.
16:11
Nina Djurdjevic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga U ime obitelji čestitala je u ponedjeljak svim biračima koji su iskoristili svoje biračko pravo i izašli na predsjedničke izbore uz poruku aktualnoj vlasti da im je obaveza osigurati dostupnost glasovanja svim biračima – i u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer je dokazano da dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača.

"Velika izlaznost od 2.258.801 birača pokazuje da hrvatski građani žele sudjelovati u demokratskim procesima i suodlučiti o tome tko će ih voditi i predstavljati u sljedećih pet godina", navodi udruga u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da je analiza izlaznosti i na ovim predsjedničkim izborima pokazala da je najveća izlaznost birača bila u velikim gradovima u kojima je i dostupnost biračkih mjesta najveća.

"Želimo izvijestiti kako mnogim biračima koji su glasovali izvan Hrvatske nisu osigurani osnovni uvjeti za glasovanje. Zbog udaljenosti biračkih mjesta od mjesta stanovanja birača, kao i zbog loše organizacije biračkih mjesta, mnogi su hrvatski državljani trebali dugo putovati i čekati u redovima cijeli dan kako bi ostvarili svoje biračko pravo", istaknuli su iz udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju podsjećaju da su ranije upozoravali na te i takve probleme s kojima se suočavaju birači izvan Hrvatske te da su predložili unošenje dopisnog i elektroničkog glasovanja u Ustav kako bi se svim hrvatskim državljanima osigurala jednaka mogućnost ostvarivanja biračkog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo