astronomske jamčevine / Doznajemo tko su rekorderi kada je u pitanju plaćanje za obranu sa slobode

Pred Županijskim sudom u Zagrebu iznimno je zanimljiv tjedan u kojem bi se ondje sutra trebalo odlučivati o jamčevini za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, a idućih dana i o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Istovremeno se nastavljaju suđenja i drugom poznatim licima iz svijeta politike i biznisa. Glavni akteri hrvatskih korupcijskih afera, osim po silnim milijunima za čiju ih se pronevjeru sumnjiče, zanimljivi su i po astronomskim iznosima jamčevina koje su dali za izlazak iz zatvora

13.12.2015.
20:22
VOYO logo

Najskuplja jamčevina u Hrvatskoj od čak 15 milijuna kuna određena je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću krajem prošle godine. Toliko je Županijski sud tražio, a Bandić platio za izlazak iz istražnog zatvora u kojem proveo ukupno dva mjeseca.

Drugi na ovom popisu je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić. On treba platiti 14 milijuna kuna želi li na slobodu iz zatvora u Remetincu, gdje je drugi put završio prije nešto manje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 12.4 milijuna kuna slijedi ih Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, koji je taj iznos platio u dva navrata.

Isto12 milijuna dao je varaždinski poduzetnik Davor Patafta, a 10 milijuna kuna Reno Sinovčić, bivši nogometni sudac i poduzetnik iz Zadra. Ukupno - prva petorica dali su 63,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno pitanje koje se nameće jest – čime ili kako su ovi moćnici platili te astronomske iznose? Milan Bandić jedini je puni iznos od 15 milijuna kuna podmirio u gotovini, preko svog odvjetnika Marijana Hanžekovića koji je u tu svrhu podigao kredit u banci.

Zdravku Mamiću, koji je trenutno u Remetincu, sud je u petak odbio jamstvo dvjema obiteljskim kućama, pa Mamić sada nudi i novac i nekretnine u vrijednosti 14 milijuna kuna za izlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Sanader svojih je 12.4 milijuna kuna platio dvaput – 2011. obitelj i prijatelji za njega su jamčili novcem I kućama, a ove godine samo kućama i stanovima.

Poduzetnik Davor Patafta dva milijuna kuna sudu je dao u novcu, a ostatak u mjenicama, tj. vrijednosnim papirima svoje tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reno Sinovčić 10 milijuna kuna nije uspio prikupiti u gotovini, pa mu sud odobrio da to zamijeni nekretninama u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Gotovo svakog od ove petorice USKOK tereti kao ključne aktere korupcijskh afera u kojima su sa suradnicima pronevjerili golem novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Milana Bandića, to je afera Agram, gdje su prema optužnici Grad i gradske tvrtke oštećene za 20 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je, sumnja USKOK, sa suradnicima iz Dinama tijekom godina izvukao više od 80 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivi Sanaderu i društvu ponovno će se suditi da su preko marketinške agencije Fimi Media iz državnih tvrtki I ministarstava isisali 70 milijuna kuna.

Davoru Patafti s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom sudi se da su grad putem poslova zbrinjavanja otpada i zamjene zemljišta oštetili za 50 milijuna kuna, a rekorder je ovdje zadranin Reno Sinovčić. USKOK njega i još nekoliko osumnjičenih tereti da su raznim malverzacijama oštetili NK Zadar, državu i Sinovčićevu tvrtku za ukupno 130 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike