Priče i turistički rituali / Zašto su dubrovačke skaline od jezuita mjesto za striptiz i zašto Marina Držića hvatamo za nos?

Kače se i na maskerona, a sve kako bi popularni 'galebari' nešto uhvatili

19.6.2019.
16:00
VOYO logo

Orlandov lakat u staroj Dubrovačkoj Republici bio je mjerna jedinica. To je samo jedna od priča koju svaki turistički vodič ispriča svojoj grupi kad prolaze pokraj Orlandova stupa. 

A Dubrovnik ima bezbroj takvih povijesnih zanimljivosti. No neke priče i turistički rituali sa starom Dubrovačkom Republikom nemaju baš nikakve veze. Ali dobro zvuče.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva takva priča pokušaj je penjanja na 'maskerona', tj. masku, pri čemu je cilj balansirati na kamenoj glavi, a zatim skinuti pa obući majicu. Skakanje na maskerona 60-ih god. 20. stoljeća osmislila je domaća ekipa.

"Ekipa iz grada htjela je zavodit strankinje, ono naše popularno galebarenje, i onda su se oni krenuli zalijetat, skidat majice i opet ih oblačit", govori za RTL Danas turistički vodič Ivan Vuković. Koliko su 'galebi' imali uspjeha, ipak će ostat tajna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga neizostavna priča je neprestano potezanje slavnoga književnika Marina Držića za nos.

Za nos ga potežu svi, i domaći i strani, i svi znaju zašto. Naravno - za sreću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Veroni, Juliju hvataju za grudi, na Wall Streetu bika češkaju po testisima, a eto jadan Marin Držić ima nos da se ne bi što drugo glancalo.... A i on je sve druge potezo za nos tijekom života.", kaže nam Vuković.

Treća priča je erotična jer riječ je o izvođenju striptiza na - skalinima od jezuita. A vezana je za popularni televizijski fenomen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je mjesto 'hoda srama' iz Igre prijestolja. Tko je ovuda šetao i kako. Cersei Lannister i to gola", govore Sandro i Ilana iz Njemačke.

"Znam da se uglavnom navečer ovi veseliji svlače tu na skalinama jer misle da im to donosi sreću, a donosi vam jedino probleme s policijom i donese vam jednu lijepu novčanu kaznu za skidanje na javnome mjestu", govori Vuković savjetući da je ovakve stvari ipak bolje izbjegavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvriježeno je vjerovanje kako treba preskočiti kunetu na Stradunu ako se želite udati, odnosno oženiti. A kako su prozvana ova tri stupa na širokoj ulici, popularnom mjestu za sastanke, priča je za neko drugo vrijeme i mjesto.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo