budite uz naš program / Doznajte prvi rezultate: RTL sutra u 19 sati objavljuje prve rezultate izlaznih anketa!

30.000 sretnika će sutra na izlasku s glasačkog mjesta imati priliku još jednom zaokružiti svoj izbor listiću kako biste prvi točno u 19 sati na RTL-u doznali rezultate izlaznih anketa koji se u praksi pokazuju gotovo identičnima rezultatu izbora

10.9.2016.
18:47
VOYO logo

Ime političke opcije kojoj će hrvatski građani sutra dati najviše glasova otkrit će izlazne ankete, odmah nakon zatvaranja birališta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izlazne ankete se rade po principu da se svakom trećem glasaču po izlasku iz biračkog mjesta da jedan anketni listić, koji on samostalno popunjava. Zapravo, to je ponovljeno glasanje plus određeni demografski podaci te ga stavlja u našu glasačku kutiju. Samim time, osigurava se i anonimnost cijelog tog istraživanja", pojasnila je koordinatorica izlaznih anketa u agenciji Ipsos Puls Edita Hoti. 

Anketne kutije građane će dočekati na 400 biračkih mjesta u deset izbornih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na samom projektu radi više od tisuću suradnika, a ukupno se očekuje oko 30.000 građana odnsno anketiranih birača", rekao je Ante Šalinović, direktor medijskih istrašivanja u agenciji Ipsos Puls.

Anketa se provodi brzo i lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su već dosta dobro upućeni u cijeli taj proces i to što su to izlazne ankete i koja je svrha  tako da uglavnom nemamo problema", dodala je Edita Hoti, koordinatorica izlaznih anketa u agenciji Ipsos Puls.  

I baš zato u Ipsos Pulsu računaju na vrlo precizne rezultate. Mogućnost pogreške daleko je ispod dozvoljenih 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već duže vrijeme izlazne ankete su kod nas puno uspješnije tako da smo na prethodnim predsjendičkim izborima imali odstupanje od 0,46 posto. Na prethodnim parlamentarnim izborima, i to ne samo zadnjim, imali smo odstupanja od nekoliko mandata", istaknuo je Ante Šalinović, direktor medijskih istrašivanja u agenciji Ipsos Puls.  

U izlaznim anketama ništa sporno ne vidi ni Državno izborno povjerenstvo. Birači slobodno mogu ponoviti svoj glas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritom oni koji provode moraju paziti da ne povrijede izbornu šutnju, odnosno da ni na koji način ne vrše promociju određenih izbornih kandidata. Ono što je još važno je da ta mjesta na kojim se provode ankete budu na primjerenoj udaljenosti, da ne ometaju i da ne zbunjuju birače", naglasila je Ana Lovrin, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva. 

Prve rezultate izbornih anketa RTL će objaviti čim završi izborna šutnja. Točno u 19 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo