kako vlada tehnička vlada? / Doznajte što Vlada uopće može raditi nakon što su raspisani izbori

Posljednje dvije sjednice Vlade više nalikuju utrci nego sastanku izvršne vlasti. Jer premijer i ministri od raspuštanja Sabora i odluke o raspisivanju izbora rade kao tehnička vlada uz prilična ograničenja

7.10.2015.
18:30
VOYO logo

S približavanjem izbora sjednice su sve kraće i kraće. Stoga, postavlja se pitanje što Vlada nakon raspisivanja izbora uopće može raditi.

Od prekjučer, odnosno raspisivanja izbora, više ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Ako je nužno, imenuje se vršitelj dužnosti. Ne smije ni zaključivati ugovore velike vrijednosti.

"Naravno, mogu se sklapati oni ugovori koji su nužni da bi se dalje moglo normalno funkcionirat ili ako su postupci započeti prije i tako dalje. I naravno, nema zakona jer nema ni Sabora", pojasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nekim pitanjima u djelokrugu Sabora Vlada može odlučivati, no ne i o promjenama Ustava, donošenju ili izmjenama državnog proračuna, propisivanju poreza.

"Mi možemo radit sve što je u okviru proračuna koji je usvojen u Saboru i to ćemo radit i to je tako. Limiti su tu, određene tehničke stvari treba odradit, država treba funkcionirati. Neki projekti idu dalje, sve ono što možemo odraditi odrađujemo", kazao je ministar poduzetništva Gordan Maras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zaduživanja nema, a baš to je bio argument Vlade da u predizborno vrijeme ne prihvati zahtjev za povećanja plaća u obrazovanju. Kako odluke koje sada donosi neće isprazniti blagajnu, obećaje i ministar zdravlja.

"Ono što imam već dulje vremena u pripremama su pravilnik o specijalizacijama i još neke tehničke stvari koje nemaju financijski utjecaj", dodaje ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo