ne kasnimo za europom / Doznali smo kada cjepivo protiv Covida za djecu od pet do 11 godina dolazi u Hrvatsku i koliko ćemo ga dobiti: Hoćete li cijepiti svoje dijete?

Image
Foto: Shutterstock

Nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina

3.12.2021.
8:40
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je njemački ministar zdravstva otkrio kako u tu zemlju do 13. prosinca, što je tjedan dana ranije od predviđanja, dolazi cjepivo protiv COVIDA-19 za djecu od pet do 11 godina, otkrili smo kada i koliko doza dolazi u Hrvatsku. 

Kako je za RTL.hr odgovorio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), riječ je o 48 tisuća doza koje u Hrvatsku dolaze idućeg tjedna, dakle otprilike u isto vrijeme kao što će doći u Njemačku koja očekuje 2,4 milijuna doza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je prenijela kako je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 5 i 11 godina. Dodali su i kako se navedeno cjepivo primjenjuje u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg).

Image
ZA NAJMLAĐE /

Pfizerovo cjepivo za djecu u EU dolazi i ranije nego je planirano

Image
ZA NAJMLAĐE /

Pfizerovo cjepivo za djecu u EU dolazi i ranije nego je planirano

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza, istaknuli su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i kako je cjepivo pokazalo djelotvornost od 90,7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7% i 98,3%.

Također, najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, zaključili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo