Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ne kasnimo za europom

Doznali smo kada cjepivo protiv Covida za djecu od pet do 11 godina dolazi u Hrvatsku i koliko ćemo ga dobiti...

Nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina

Image
Foto: Shutterstock
M.V./ 3.12.2021. u 8:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je njemački ministar zdravstva otkrio kako u tu zemlju do 13. prosinca, što je tjedan dana ranije od predviđanja, dolazi cjepivo protiv COVIDA-19 za djecu od pet do 11 godina, otkrili smo kada i koliko doza dolazi u Hrvatsku. 

Kako je za RTL.hr odgovorio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), riječ je o 48 tisuća doza koje u Hrvatsku dolaze idućeg tjedna, dakle otprilike u isto vrijeme kao što će doći u Njemačku koja očekuje 2,4 milijuna doza. 

Inače, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je prenijela kako je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 5 i 11 godina. Dodali su i kako se navedeno cjepivo primjenjuje u djece u dobi od 5 do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg).

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza, istaknuli su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tvrde i kako je cjepivo pokazalo djelotvornost od 90,7% u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7% i 98,3%.

Također, najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

CHMP je zaključio da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, zaključili su. 

M.V./ 3.12.2021. u 8:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču