MODULARNA KORVETA / Doznali smo kako će izgledati prvi moderni borbeni ratni brod: Dug je 90 metara, ima heliodrom i može ući u oko uragana

Nadamo se da ćemo osmisliti i realizirati ili bar započeti u ovom dugoročnom planu", kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj za Direkt

10.3.2021.
22:35
VOYO logo

Hrvatska ratna mornarica na korak je do odluke o nabavci prvog modernog borbenog broda za svoju flotu. Riječ je o modularnoj korveti dugačkoj najviše 90 metara koja bi trebala biti stožerni brod ratne mornarice, a može ju sama napraviti hrvatska vojna industrija. Korveta je zasad još u računalu ali navozi u Brodosplitu su za nju spremni.

Umjesto isluženih, tri desetljeća starih raketnih topovnjača, Hrvatska bi mogla dobiti novi stožerni brod ratne mornarice. Već bi na prvi pogled i laik primijetio da je daleko veći od svega što Hrvatska sada ima, pogodan za slijetanje pa i spremanje helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo hangar u koji stane nekakav mornarički helikopter, tipa Seahawk, koji se može sklopiti. Stanu dronovi, imamo skladište dronova unutra. Imamo glavnu palubu koja sadrži svoju nišu s manjim brodom, interceptorom, prestretačem, do 40 čvorova, do 13 metara", kaže glavni projektant Mislav Bezovnik

Dugačka više od 90, a široka gotovo 14 metara

Korveta nove generacije bila bi dugačka više od 90, a široka gotovo 14 metara. Maksimalna brzina bila bi joj 26 čvorova, a posadu bi činilo više od 70 ljudi. Idejni projekt dovršili su inženjeri iz grupacije DIV, vlasnika splitskog škvera, gdje se upravo grade još četiri ophodna broda poput jednog već izgrađenog, a ondje bi se mogla graditi i korveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka država koja ovakve brodove gradi prvenstveno ih želi graditi u svojoj zemlji. Drugo, mi smo svojom konkurentnošću i stupnjem tehnologije kojom raspolažemo - to znamo jer smo uspoređivali ophodne brodove koji su sad u gradnji, ozbiljno povoljniji nego oni koji su sad već prisutni na tržištu", kaže potpredsjednik Uprave DIV Grupe Darko Pappo.

Gradnja u dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 

A u Europskoj uniji korveta s punim naoružanjem može koštati i preko pola milijarde eura. Njezina gradnja, posebno bude li kod nas, uklopila bi se u idući dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, kaže za Direkt prvi admiral na čelu Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ideja koja postoji i u prethodna dva dugoročna plana, bila je i ambicioznija, govorilo se o četiri velika izvanobalna ophodna broda. Nismo imali dovoljno resursa da to realiziramo, nadamo se da ćemo osmisliti i realizirati ili bar započeti u ovom dugoročnom planu", kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj

Sve s idejom zaštite hrvatskih interesa na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim na hrvatske teritorijalne vode i gospodarski pojas. Isto tako, ideja je da sa tim brodom u dogledno vrijeme idemo malo hrabrije u međunarodne operacije potpore miru u Mediteranu", rekao je Hranj. 

S tim brodom bi ojačali domaću industriju

Jednako dugoročno, u splitskom škveru bi se mogle graditi korvete i za izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko se bavi tom tematikom zna da puno zemalja gradi ili uzima u sastav korvete i brodove tih veličina. Sa tim proizvodom bi mi ojačali domaću industriju, naravno nas kao društvo, ali i sve koji sudjeluju u gradnji tog broda na bilo koji način", kaže Pappo. 

Oni koji se bave tematikom ističu kako je upravo mornarica najskuplja grana vojske, a hrvatska već godinama vapi za modernizacijom, možda i više nego zrakoplovstvo. No, kako je vojni proračun sastavni dio državnog, uzdrmanog potresima i koronom, u dogledno vrijeme prijeti stagnacija, ako ne i pad izdvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korvete su, uz sve praktične svrhe, jedan srednjeročno, dugo, dugo, dugoročni cilj kojem vjerojatno flota ratne mornarice teorijski teži, ali nisam siguran da su dohvativi u bilo koje skoro doba", kazao je analitičar portala Obris.org Igor Tabak

Korveta bi, tvrde projektanti, mogla ući i u oko uragana, dakle biti na nanajolujnijem mogućem moru. Graditi takav brod, k tome i u domaćoj radinosti, zdrava je ambicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo