devastacija šuma / Doznali smo što se događa s Medvednicom i hoće li na mjestima bez šume niknuti građevinska zona

Totalna pustoš - tako izgleda Medvednica na ovoj

21.8.2018.
10:00
VOYO logo

Što se događa s Medvednicom? Sve češće se to pitaju brojni planinari i ostali građani. Već usputnim pogledom na zagrebačku goru lako je uočiti goleme rupe, a koliko je šume doista nestalo najbolje se vidi iz zraka.

Zbog toga je u Zagrebu održan i prosvjed. Organizatori su upozorili: "Ubijaju nam Medvednicu, na djelu je devastacija". Iz Hrvatskih šuma tvrde da je istina kako dijelovi parka izgledaju ružno, ali građani ne razumiju o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Totalna pustoš. Tako izgleda Medvednica na ovoj, nekoliko mjeseci staroj snimci. Koliko je šume nestalo najbolje se vidi na ovim satelitskim snimkama koje pokazuju stanje od prije nekoliko godina i sad.

Stanje jasno pokazuje i ova snimka dronom od prošlog tjedna. Građani koji ispod nje žive, vide da se s Medvednicom nešto događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima dosta porušeno dolje na jednom zavoju je skroz čisto, bez korijena, bez ičega", komentira Marijana.

A da je sad nered upozorili su i u Zelenom odredu. Prosvjedovali su od podnožja Sljemena  sve do Markova trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da kažemo javno u javnosti da nestaje Sljeme, ubijaju nam Medvednicu, nadugo i naširoko pljačkaju, režu sve redom", rekli su iz Zelenog odreda.

Strahuju da će na tim mjestima niknuti građevinske zone. Na našu molbu da nas upute gdje bismo točno mogli snimiti posječene površine poručili su da ih je teže promašiti nego pronaći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista ne treba ulaziti duboko u šumu da biste vidjeli ono o čemu građani govore. Vozeći se cestom prema vrhu, praktički svaki kilometar možete naletjeti na jednu golemu rupu.

Pokazujući nam mlade bukve sa svojom stranom priče započinje upravitelj šumarije Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što se vidi, tu ima preko sto biljaka na kvadratnom metru koja će za sto godina biti onakvo stablo", istaknuo je Ivica Dugački, upravitelj šumarije Zagreb.

Kaže, gdje se sjeklo tu se i pomlađivalo, no tvrdi građani ne vide mlada stabla. A to da se rupe vide iz nekih zagrebačkih četvrti krivo je, dodaje i nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drastične devastacije nema. Da ćemo reći da to tako treba biti - ne jer je prije pet godina bio vjetrolom koji nam je definitivno pomaknuo načine gospodarenja gdje smo se morali prilagoditi onome što smo doživjeli", kaže upravitelj šumarije.

Mišljenje smo tražili i od ministarstva poljoprivrede te zaštite okoliša. Ni jedni ni drugi, kao ni njihove inspekcije za razliku od građana, ne vide problem u načinu na koji se gospodari Medvednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo