Stravična situacija / Drama u okolici Rijeke: 'Na nas je krenuo čitav roj kukaca. Takav horor još nisam doživjela'

Image
Foto: Shutterstock

Relaskirajuća šetnja šumom uskoro se pretvorila u panično i bolno iskustvo

4.10.2020.
9:05
Shutterstock
VOYO logo

Vilena Bruketa Matković iz Viškova, mjesta u užoj riječkoj okolici, prije nekoliko dana doživjela je pravi horor kada je nju, njemog supruga i njihove pse u šetnji šumom napao roj poprilično agresivih kukaca, prenosi Novi list. 

Bolni ubodi

Vilena je nagazila na truli panj i tada je na njih krenuo čitavi roj još uvijek neidentificiranih kukaca. Kukci su ih počeli bosti, a psi su se valjali po travi kako bi se obranili od uboda. 

"Takav horor nisam nikad doživjela. Bol koju sam osjećala od uboda bila je strašna, a o panici da i ne pričam", ispričala je Vilena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOGATSTVO ŠARENIH ORGANIZAMA /

FOTO/VIDEO 'Jeste li ih vidjeli?' Prirodu uzimamo zdravo za gotovo, a endem Jadrana izumire

Image
BOGATSTVO ŠARENIH ORGANIZAMA /

FOTO/VIDEO 'Jeste li ih vidjeli?' Prirodu uzimamo zdravo za gotovo, a endem Jadrana izumire

Napada se dogodio tek nekoliko kilometara od njihove kuće, a s obzirom na to da su se kukci nalazili na putu prema njihovoj kući, par je sa svojim psima pobjegao dalje u šumu. Polako je počeo padati mrak, ali na svu sreću uspjeli su naći izlaz iz šume. Putem su zvali hitnu pomoć.

"Jedva sam birala broj koliko su mi se tresle ruke jer sam se bojala da netko ne dobije alergijsku reakciju, a ne bih znala niti objasniti gdje smo", kazala je Vilena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna osa

Na svu sreću, nitko od petorke nije imao ozbiljnijih reakcija od uboda, zadobili su otekline praćene jakom boli i pečenjem, a Vilena je opisla da je izbrojala sedamnaest uboda, srećom ne po licu i vratu.

Iako je ona mislila da je riječ o stršljenima, Roman Maglić, entomolog, stručnjak za kukce, poglavito za ose i pčele, smatra da je riječ o osama. Ustvrdio je da trenutno većina naših stršljena hibernira te da oni nisu toliko agresivni osim ako ih se izravno ne dira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vespa germanica, ona je sad znatno opasnija, i zato bez ulovljenog stršljena ne vjerujem da su ih oni napali. Obilazio sam gnijezdo stršljena, igrao se s njima i nikad ništa, a od njemačke ose sam više puta bježao. One su i opasnije jer stršljena po gnijezdu ima do 2000, dok Vespa germanica ima do 10.000 jedinki, radi gnijezda pod zemljom, te reagira na vibracije zemlje", pojasnio je Maglić za Novi list. 

Dodao je i da postoji mogućnost da su stigli azijski stršljeni, koje očekujemo već dvije godine, ali o tome za sada nema potvrde. Iako još uvijek ne može sa sigurnošću kazati koji kukci su odgovorni za napad u šumi na Viškovu, Maglić je poprilično uvjeren da nije kriv naš domaći stršljen jer ta vrsta nikad ne radi gnijezdo pod zemljom, uvijek u deblu, na grani, na stropu štale, tavanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maglić je poručio da u situaciji kakva je zadesila petorku s Viškova uvijek treba ostati smiren, ukoliko je moguće staviti led na oteklinu i obavezno ići na Hitnu jer se simptomi uboda nekad mogu javiti i kasnije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo