lijepa priča / Dramatičnom padu novorođenih u Hrvatskoj prkosi najmanje rodilište u Zagrebu. Istražujemo baby boom u KB-u Merkur

Lošoj demografskoj slici već se godinama malim koracima odupire zagrebačko rodilište KB Merkur, koje stalno bilježi rast broja poroda

31.12.2017.
19:03
VOYO logo

Da Hrvatska bilježi negativan prirodni prirast i nije neka vijest. U prvih 10 mjeseci 2017. rođeno je nešto više od 30 tisuća djece, a istovremeno je umrlo preko 45 tisuća stanovnika.
Međutim, ovako lošoj demografskoj slici već se godinama malim koracima odupire zagrebačko rodilište KB Merkur, koje stalno bilježi rast broja poroda. U čemu je njihova tajna, provjerila je Zorana Čičak.

Jan Martin na svijet je stigao mjesec dana ranije, a njegova mama Nina i svog je prvog sina rodila na Merkuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utjeha, neka topla riječ, dodir- to je potrebno kada se desi situacija da dijete dođe ranije jer ne znate što se može dogodit. To nikad ne znate i sve je veliki šok ali uz pomoć ovih krasnih ljudi ovdje sve je to lakše", kazala je Nina Gubić,rodilja-

Broj porođaja u ovoj bolnici kontinuirano raste već 4. godinu zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše rodilište je dosegla brojku od 1800 poroda u ovoj godini što je 20 posto više u odnosu na 2014. kad smo počeli rasti. Nadamo se da ćemo ovo godinu završiti na 1805, 1810 što je opet 3 do 4 posto više nego prošle godine", kazao je prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode. 

U rodilištu kažu neke posebne tajne uspjeha nema, najvažnije je ostvariti povjerenje i kominukaciju s pacijenticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najdraže mi je čuti kada žena kaže vidimo se ponovno jer to znači da smo mi dobro odradili svoj posao i da ona ne razmišlja o tome da promijeni rodilište", kazala je Biserka Matok Glavaš, glavna primallja.

U bolnici su posebno sretni jer im se rodilje vraćaju. 

Ponosni smo što nas je velik broj naših rodi"lja prepoznao kao rodilište gdje mogu dobiti ono što žele i to se najviše prikazuje kod žena koje prvi put rađaju i dolaze k nama ponovno", kazao je  prof. dr. sc. Ratko Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u lošoj demografskoj slici Hrvatske ovakvih pozitivnih primjera trebalo bi i moglo biti više. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo