o tužbi protiv države / Dražen Slavica za RTL: 'Topla ljudska riječ države bila bi primjerenija nego jedna kuna koju bih dobio'

Komentirao i požarnu sezonu pa rekao: 'Bit će vjerojatno paklena do kraja'

3.8.2022.
19:50
VOYO logo

Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica koji se oslobođen krivnje za kornatsku tragediju, razgovarao je uživo za RTL Danas te komentirao tešku protupožarnu sezonu u Dalmaciji i koliki je rizik to što svi kanaderi nisu u funkciji.

"Situacija je vrlo složena, rizik je popriličan, ali moramo znati da kanaderima upravlja drugi sustav, nije vatrogasni, dva su različita sustava. MORH nama u složenim situacijama daje suport zračnim snagama. Mi bi trebali raditi da svoj sustav podignemo na razinu da bude optimalniji i da sigurnost gasitelja postavimo na jenu razinu jer posao je rizičan i opasan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, boji li se da bi se mogla ponoviti kornatska tragedija, rekao je: "Vatrogasni poziv je vrlo opasan, prije dva dana imali smo smrtni slučaj i u Dubrovniku. Svaka intervencija nosi rizik, na požarima otvorenog prostora, kad imate suport zračnih snaga, sigurnost je veća ali to ne znači da se nešto ne može desiti i otići po zlu."
Koliko je bilo kanadera u vrijeme kornatske tragedije?

Image
o opremljenosti vatrogasaca /

Tucaković: 'Jučer su četiri kanadera bila na Zatonu. Da je negdje drugdje gorilo, birali bi što spasiti'

Image
o opremljenosti vatrogasaca /

Tucaković: 'Jučer su četiri kanadera bila na Zatonu. Da je negdje drugdje gorilo, birali bi što spasiti'

"Tada smo imali četiri kanadera u Hrvatskoj, ali na dan tragedije bio je samo jedan ispravan, jedan je bio na ispomoći u Grčkoj. Da smo imali sva četiri, postoji velika vjerojatnost da do nje nikad ne bi došlo…. Ali teško je to - kanader je bio u Dubrovniku, a kolega je smrtno stradao. Sigurno da sustav uvijek računa na takvu mogućnost, ali kroz edukaciju i pripremu prije sezone radi se da to razinu maksimalno smanje. ", rekao je Slavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na to da je sve manje dobrovoljnih vatrogasaca.

"Zadnjih sedam osam godina sve je manje dobrovoljnih vatrogasaca, prenaporan je posao. Nije stvar samo u 5000 kuna, samo mali broj ljudi se angažira kroz sezonske angažmane, većinom su to dobrovoljci u srcu. Naš sustav se treba okrenuti dobrovoljnom vatrogastvu kvalitetnije nego do sad. Edukacija ide, opremljenost ide, ali treba rješavati i status u društvu, neke druge benefite dobrovoljnih vatrogasaca koje imaju u zapadnim zemljama. Došli smo na najnižu razinu dobrovoljnog vatrogastva, barem u Dalmaciji. Sad da krenemo u reorganizaciju sustava, prvi rezultati vidjeli bi se tri do četiri godine", rekao je Slavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik oslobođen je svih optužbi za kornatsku tragediju, a on je potom podigao tužbu protiv države. Pitali smo, što očekuje od nje.
"Moj postupak je u tijeku, vidjet ćemo kako će završiti. Ne obraćam pozornost trenutačno za to, uključen sam u ovu sezonu, moramo je završiti, najvjerojatnije će biti paklena do kraja", rekao je i dodao da ne bih tužio da ne očekuje da će dobiti odštetu.

"Ali topla ljudska riječ za oprost od strane države bila bi primjerenija nego jedna kuna koju bih dobio. Ispriku očekuje od nekoga iz državnog vrha, ipak me država Hrvatska stavila tamo gdje je i DORH u ime države Hrvatske maltretirao me 15 godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vatrogastvu je, kaže, ostao, sada je djelatnik JVP na preventivnim poslovima te vodi DVD u Bilicama gdje educira mlade vatrogasce.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo