Zagreb / Drobilice nema još tjednima, građani otkrili koliko će trpjeti, ministar Ćorić začuđen što ga nitko ne traži ekspertizu

Za rješenje problema glomaznog otpada Zagrepčani će čekati još mjesecima. Toliko će trebati da se kompletira proces kupnje drobilice za usitnjavanje otpada

31.8.2021.
19:45
VOYO logo

Najavljeno vatrogasno rješenje, najam drobilice, ne ide tako brzo. Plan će, kaže, gradonačelnik Tomislav Tomašević biti ostvaren za nekoliko tjedana. I to ako izostanu žalbe na javne natječaje. 

Do tada se glomazni otpad s ulica Zagreba premješta u Sesvetski Kraljevec uz negodovanje tamošnjih stanovnika, što je popratio Ilija Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački glomazni otpad s jedne hrpe seli se na drugu. S ulice glavnog grada u reciklažno dvorište u Sesvetskom Kraljevcu, ali bez prave sanacije, što nimalo ne veseli stanovnike tog mjesta.

Zdravko Bošnjak, tamošnji stanovnik, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije uredu, naselje je veliko i ovo za otpad nije uredu. Mislim da će to duže trajati, nije to baš tako jednostavno."

Njegov sugrađanin Siniša Hunić dodao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno sam protiv jer tu će svašta biti. I smrada i kojekakvih životinja tipa štakori, miševi, svašta nešto pa mislim da bi to trebalo na neko manje naseljeno mjesto."

Spremni su smeće u svom dvorištu tolerirati 75 dana, koliko su im iz Grada obećali da će se tu odlagati, ali niti dana više. No, Grad s glomaznim otpadom nema gdje dok se ne realizira prvo najam, a onda i kupnja drobilica kojima bi Zagreb prema planu sam potpuno zbrinjavao tu vrstu otpada. Sve je još u procesu javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekamo da vidimo još da li je bilo žalbi, jučer je bio, čini mi se, rok za žalbe za kupovinu drobilice pa ćemo imati informacije uskoro i o postupku vezanom za najam i za kupnju drobilice", kazao je Tomašević.

Na natječaju za kupnju najpovoljnija pristigla ponuda iznosi više od 3 milijuna kuna Lagera Bašić, tvrtke u vlasništvu Milenka Bašića, uskočkog osumnjičenika za davanje mita u aferi vjetroelektrane. No, do realizacije bilo kupnje, bilo najma skupih strojeva proći će još puno vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je kazao još:

"Što se tiče samog postupka dozvole i najma, to će trebat sigurno tjedni, a što se tiče kupovine, to će trebat mjeseci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to ako se žalbama cijeli proces ne prolongira. Situaciju s otpadom u glavnom gradu prati i resorno ministarstvo. Pomoć nude, ali tek ako je Grad zatraži, kaže resorni ministar Tomislav Ćorić

"Očekujemo tu dijalog. Naravno, taj dijalog u pravilu ide od jedinica lokalne samouprave prema ministarstvu. Mi u ministarstvu smo u stanju i uvijek ćemo ponuditi našu ekspertizu. Međutim, u ovom trenutku nemamo nikakvih upita na tu temu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iščekivanju dugoročnog rješenja, Grad je glomazni otpad kratkoročno gurnuo pod tepih, daleko od očiju Zagrepčana, ali pod nos stanovnicima Sesvetskog Kraljevca. Pitanje je hoće li se trajno rješenje realizirati prije nego što strpljenje građana nestane.

Pohvalio se zagrebački gradonačelnik da je ove godine u isti broj vrtića upisano čak 500 djece više, te najavio da su pokrenute pripreme za uvođenje građanskog odgoja kao izvanastavne aktivnosti u školama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za megaprojekt bivšeg gradonačelnika, Sljemensku žičaru, za sada nema rješenja, a kada će se Zagrepčani moći i voziti žičarom, za koju je utrošeno gotovo 600 milijuna kuna i za koju plaćaju i kamate, još se ne zna.

Gradonačelnik Tomašević na tu je temu rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dok se vodi spor, o čemu će odlučivati sud, trenutno se radi na nekim privremenim, zapravo ne privremenim, nego mjerama kojima bi se umanjila buka i za to će uskoro biti raspisana jedna javna nabava, tako da ne čekamo da sud to presudi jer ne znamo koliko će to trajati jer vremena nemamo, a žičara stalno generira gubitke tako da ipak počenmo raditi na smanjenju te buke", kazao je gradonačelnik Tomašević.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo