GONG NAREDAO PRIJAVE / 'Druškanje' u Klubu moglo bi ih skupo stajati? Plenkovićevi ministri, Hranj, Milanović i Turudić 'zaradili' prijave

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Dužnosnici i dužnosnice moraju voditi računa o osobnom integritetu kako bi mogli nesmetano obavljati dužnost

1.10.2020.
16:05
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u takozvanom 'Klubu' bivšeg direktora Janafa, a sada uhićenog Dragana Kovačevića, Gong je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavio trojicu ministara Andreja Plenkovića - Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika Republike Zorana Milanovića te je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike suca Ivana Turudića uslijed njegovog boravka u spomenutom klubu.

Image
OTVORILI PREDMET /

Novaković ovu odluku neizravno najavila u Direktu: Povjerenstvo istražuje Ćorića zbog druženja u Kovačevićevu Klubu

Image
OTVORILI PREDMET /

Novaković ovu odluku neizravno najavila u Direktu: Povjerenstvo istražuje Ćorića zbog druženja u Kovačevićevu Klubu

Koliko je poznato javnosti, takozvani klub nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se odvijala tamo, upozorava Gong kojim kao posebno sporno ističe ''druženje i nepoštivanje propisanih mjera u vrijeme tzv. lockdowna dok su na snazi bila različite restrikcije za sve građane i građanke te zabrana rada ugostiteljskih objekata''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Također, prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. Klubu na zabavama častio hranom i pićem što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, a što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ako nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi. Isto tako, zabrinjava informacija iz medija da su posjetitelji kluba morali ostavljati službene mobitele na ulazu kluba što otvara pitanje što se to moralo pod svaku cijenu sakriti'', napominje Gong.  

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Tajna druženja ministara otvaraju vrata nereguliranom lobiranju i mogućnosti pogodovanja'

Podsjećaju i da dužnosnici moraju voditi računa o osobnom integritetu kako bi mogli nesmetano obavljati dužnost pa upozoravaju: ''Tajna druženja ministara s gospodarstvenicima u tzv. Klubu otvaraju vrata nereguliranom lobiranju i mogućnosti pogodovanja. Nažalost, Vlada još nije usvojila etički kodeks za zastupnike i članove izvršne vlasti niti zakonski adekvatno regulirala lobiranje što je jučerašnje Izvješće Europske komisije, u kojem je Gong sudjelovao, istaknuo kao prostor za napredak u Hrvatskoj''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gongu je posebno sporna uloga ministra Ćorića tada zaduženog za energetiku, u čijem je resoru i Janaf: ''U trenutku kada on, navodno, boravi u tom klubu, odlučuje se o imenovanjima članova Uprave Janafa. U isto vrijeme je ministar i na čelu Povjerenstva koji provodi intervjue s kandidatima i potpisuje zaključak koji ide prema Vladi s prijedlogom Uprave, a s istim tim čovjekom, kojeg zapravo predlaže, druži se u klubu''.

'Ukupna vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca'

''Kada je riječ o sucu Turudiću, ukupna vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovu onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova. Sudac mora izbjegavati primanje darova, usluga ili bilo koje druge koristi od osoba, za koje je razumno očekivati da će se naći pred sucem kao procesni učesnik, pa čak ne i pred njim u postupku, već i u istom sudu, gdje sudac obnaša svoju dužnost'', naglašava Gong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, podsjetimo, dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana, niti smiju biti u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost: ''Sukladno tome, u najmanju ruku je sumnjivo tajno druženje visoko rangiranih državnih dužnosnika s poduzetnicima koji vode državne firme i/ili ugovaraju poslove s državom''.

Građani i građanke imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, koji pak moraju voditi računa o svom integritetu pa se stoga Gong apelirajući na transparentnost i dobru vladavinu, nada da će nadležne institucije i udruge istražiti i očitovati se o navedenoj prijavi u zadanim zakonskim rokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv Ćorića

''Pitanje je možete li biti nepristrani u vezi osobe koju ćete predložiti za imenovanje, a ta ista osoba vas poziva da se kod nje u privatnom prostoru družite, pijete, jedete… To je jedna od mogućih situacija koje mogu biti problematične”, kazala je prije par dana u RTL Direktu Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Da je Povjerenstvo već otvorilo predmet protiv Ćorića, danas doznaje Telegram, kojem su iz tog tijela poručili da postupak pokrenut “povodom okolnosti da je kao ministar zaštite okoliša i energetike sudjelovao u postupku izbora Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d., a javno je deklarirao kako je posjećivao tzv. “Klub” u vlasništvu njegovog trgovačkog društva”.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo