otvoreno pismo / Društvo za zaštitu ptica i prirode moli ministra Beroša da zabrani upotrebu olovne sačme: 'Otrovno je i štetno za okoliš!'

Image
Foto: Vjeran Zganec RoguljaRobert Anic/PIXSELL

U pismu podsjećaju da je olovo teški metal i da uzrokuje kronično trovanje organizma.

31.8.2020.
13:52
Vjeran Zganec RoguljaRobert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozvalo je u ponedjeljak ministra zdravstva Vilija Beroša da 3. rujna u Europskoj komisiji glasa za uvođenje zabrane upotrebe olovne sačme u europskim vlažnim staništima jer je olovo otrovno za živi svijet i štetno po okoliš.

Društvo je uputilo otvoreno pismo Berošu u kojem ga podsjeća da je olovo teški metal, koji uzrokuje akutno i kronično trovanje organizma te da negativno utječe na sve ljudske organe i sustave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izbori na Ibleru /

Ahmetović službeno predala kandidaturu: 'Mojom pobjedom prestaje sve što se unazad deset godina događalo u SDP-u'

Image
Izbori na Ibleru /

Ahmetović službeno predala kandidaturu: 'Mojom pobjedom prestaje sve što se unazad deset godina događalo u SDP-u'

Jedan od najvećih izvora zagađenja prirodnih staništa olovom je rekreativni lov zbog kojeg se, prema procjenama, na razini Europske unije u prirodna staništa godišnje raspe više od 21 tisuće tona olova, ne uključujući Hrvatsku u kojoj se ispuca dodatnih 10 tona olova godišnje.

Ovi šokantni podaci ne uključuju onečišćenje olovom stranih lovaca, osobito talijanskih, kaže potpisnik pisma Tibor Mikuška i dodaje procjene da na području Europske unije samo od konzumacije i akutnog trovanja olovnom sačmom godišnje izravno ugine između 400 tisuća i 1,5 milijuna ptica močvarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to unatoč činjenici da u Europi postoji niz zamjenskih bezolovnih metaka koji su jednako učinkoviti, kaže se i podsjeća da je upotreba olovne sačme u vlažnim i močvarnim staništima u Hrvatskoj zakonski zabranjena još 2010. godine.

Mikuška apelira na Beroša da ne dopusti da Hrvatski lovački savez utječe na nj, što su nastojali dopisom od 17. lipnja. Dapače, smatra da Hrvatska može učiniti i više od toga, te poziva Beroša da u suradnji s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković započne razgovore oko potpune zabrane upotrebe olovne sačme u hrvatskim staništima, osobito na poljoprivrednim površinama, voćnjacima, vinogradima, livadama, pašnjacima i ribnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo