Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Odlične vijesti

Država daje 11 milijuna kuna za energetske kuće! Evo kako se možete prijaviti

Građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 19.6.2019. u 10:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 26. lipnja objaviti Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te će građanima biti dostupno 11 milijuna kuna, priopćeno je u srijedu iz Fonda.  

Nakon što je Fond prošle godine sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, ove godine je, uz to, u program poticaja dodao i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Dostupno je 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna, priopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Manja potrošnja energije

U Fondu kažu kako žele omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.  

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

Ne želeći riskirati nestručno izrađene instalacije, uz nabavu i ugradnju jednog ili više sustava, Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora.

Upravo se čita

Savjet građanima

U Fondu kažu kako je glavni projekt obavezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će vršiti i plaćanje.

Ističu kako je izuzetno važno da vrijednost projekata bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, savjetuju građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine. Sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr.

Plan Fonda je, kako ističu, nastaviti s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije, osobito za građane, pa se tako za zadnji kvartal godine najavljuje i sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Hina/ 19.6.2019. u 10:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KRITIČNOM SU STANJU

RTL doznaje: Uklanjaju se tornjevi katedrale u Zagrebu, vjernici bi se trebali vratiti u nju iduće ljeto

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba