doznajte kako do novca / Država daje građanima 800 kuna za kupnju kućanskih aparata!

Za dobivanje poticaja građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke, te će im biti uručen jedinstveni obrazac s barkodom. Jedna osoba može dobiti poticaj za jedan kupljeni uređaj

3.6.2015.
12:50
VOYO logo

U srijedu je objavljen javni poziv građanima za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja - A+++ uređaja, iznos poticaja je 800 kuna, a država je osigurala 8 milijuna kuna za 10.000 uređaja, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Građanima se sufinancira kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja, a popis svih prodajnih mjesta i uređaja za koje je moguće dobiti poticaj može se naći na web stranicama Ministarstva www.mzoip.hr i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost www.fzoeu.hr.

Na internetskim stranicama je također moguće pratiti koliko je točno uređaja prodano i koliko će energije biti ušteđeno njihovim korištenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dobivanje poticaja građani trebaju na prodajnom mjestu prilikom kupnje dati svoje osobne podatke te će im biti uručen jedinstveni obrazac s barkodom. Jedna osoba može dobiti poticaj za jedan kupljeni uređaj.

Potpisani obrazac treba poslati u Fond, zajedno s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN. S obzirom da je dostupno točno 10.000 takvih obrazaca, građani koji ga dobiju mogu biti sigurni da će, dostave li u roku 15 dana potrebne dokumente u Fond, na svoj račun dobiti 800 kuna državnih poticaja, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. trebat će zamijeniti više od dva milijuna uređaja čiji životni vijek istječe. Namjera je programa da se prilikom nabave novih uređaja građani u startu odluče za najefikasnije jer će time ostvariti uštedu energije, troškova grijanja i vode te čuvati okoliš.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da uređaji energetskog razreda A+++ troše 30 do 60 posto manje energije i vode, a istovremeno doprinosi smanjenju emisija CO2 i čuva okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su radi smanjenja potrošnje energije u kućanstvima pokrenuli programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a odaziv građana je odličan.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller priznaje da su A+++ uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zajamčeni manji troškovi energije i vode tijekom cijelog vijeka uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje. U 10 godina korištenja može se uštedjeti 1.500 kuna", pojasnio je Müller.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo