Stručno obrazovanje / Država dodijelila obrtnicima 250 milijuna kuna: To će im pomoći u stvaranju kvalitetne radne snage

Kako bi sudjelovali u stvaranju kvalitetnih radnika, 500 obrtnika dobilo je ugovore o naukovanju

25.2.2020.
18:00
VOYO logo

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo je ugovore za naukovanje mladih ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna, a dobilo ih je 500 obrtnika. Riječ je o mjerama poticanja srednjeg strukovnog obrazovanja s ciljem stvaranja kvalitetne radne snage. Što o svemu kažu obrtnici, a što šegrti?

Ajla je učenica prvog razreda srednje strukovne škole, a svoje prve frizerske poteze počela je učiti u ovom salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno mi ovo znači jer volim ovaj posao i stvarno bih htjela naučiti i dola sam prije tjedan dana jer nemam inače bas puno prakse", rekla je Ajla Habibović, naučnica u frizerskom salonu.

Tako je svoj put počela i Lucija. Nakon tri godine prakse i završetka školovanja ovdje je dobila posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz svoju mentoricu stekla sam potrebno znanje, jednostavno za ovu struku je praksa najbitnija i posao je takav da ako nemaš dobar primjer i praktični dio ne možeš ni uspjeti", poručila je Lucija Kesić, frizerka.

Kako bi sudjelovali u stvaranju kvalitetnih radnika, 500 obrtnika dobilo je ugovore o naukovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomaže nam s financiranjem njihove prakse to iznosi najviše 1,500 kuna po naučniku. Pokriva nam se i materijal koji naučnik koristi, a to onda pomaže i njihovim roditeljima tako da ne moraju oni to više sami financirati", izjavila je Ines Klemenčić, vlasnica frizerskog salona.

Ministarstvo gospodarstva na taj način poduzetnicima sufinancira 80 posto troška učeničke nagrade. Uz to učenicima dodjeljuje godišnju stipendiju u iznosu od 18.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je na mjesečnoj razini 1500 kuna. Na to se može nadodat naknada od iznosa dodatnih 1500 kuna koja ovaj iznos diže gotovo do minimalne plaće jer želimo da se od prvog dana ima osjećaj da je radnik", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Projekt naukovanje mladih naraštaja financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a poduzetnici i obrtnici sudjeluju u stvaranju radne snage koja Hrvatskoj nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo