PRAVOSUDNI APSURD / Država joj prodala stan dok je bila u zatvoru iako je sud odlučio da to nije moguće!

Kako je moguće da se ukidajuće rješenje o ovrsi na našlo zametnuto?

31.10.2018.
7:00
VOYO logo

Ženi koja je među prvima bila uhićena 2009. u jeku velikih korupcijskih akcija država je prodala stan dok je bila u zatvoru, iako je godinu dana prije sud odlučio da to nije moguće! Da stvar bude još zanimljivija, to rješenje otkriveno je tek naknadno jer se nekako zametnulo u pomoćnom spisu. 

"Da sam prije 10 godina imala ovu hrabrost, ovo saznanje koje imam sada, možda bi onda stala pred kamere i ispričala sve", kaže Biserka Robić, bivša direktorica Agita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je jedna od prvih zatvorenica 2009., kad se Hrvatska dokazivala Europskoj uniji zbog zatvaranja poglavlja 23.

"Godinu i pol bila sam u pritvoru. Mislim da je to najduži pritvor koji je ikad bio u Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drakonske kazne

Samo suđenje trajalo je svega sedam mjeseci. Svi su dobili drakonske kazne. Svoju je kaznu odslužila. Sve zajedno uz pritvor i zatvor u Požegi, iza rešetaka je provela gotovo šest godina. 

A dok je ona služila kaznu, stan joj je prodan na dražbi, iako je bila ukinuta ovrha. Samo što je ta odluka, doznalo se kasnije, bila zametnuta u pomoćnom omotu spisa koji je odvjetnik našao slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li je ono bilo stavljeno u pomoćni omot slučajno, nečijom greškom, ili namjerno – to je ono što sam ja tražio da se službeno otkrije putem kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja i to za vrlo teško kazneno djelo. Međutim državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu", kaže Berislav Živković, odvjetnik Biserke Robić.

Odvjetnik tvrdi da je sve to savršen zločin.

"U x slučajeva, u x spisa može se dogoditi da ljudi izgube ili nekretninu, ili završe u zatvoru, a da se ne zna da je u isto vrijeme viši sud ukinuo neku presudu po kojoj oni snose posljedicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da se ukidajuće rješenje o ovrsi na ovom sudu našlo zametnuto s općinskog građanskog suda, ne odgovaraju konkretno. Kažu, njihovo prvo rješenje bilo je pravomoćno, iako je sa Županijskog suda stigla potvrda toga tek dvije godine nakon što je nekretnina prodana na dražbi.

Rješenje o ukidanju kazne 

Biserki je u međuvremenu preminuo suprug, postala je baka, a iako se nadala zaboraviti život iza rešetaka normalan život, kaže, još ne može nastaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije neko rješenje o ukidanju kazne za parkiranje od 100 kuna. To je rješenje o ukidanju ovrhe na jednu nekretninu."

I dok se rasplet svega čeka na Vrhovnom i Ustavnom sudu, odvjetnik razmišlja da traži naknadu štete od države koju bi, ako prođe, trebali platiti porezni obveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike