promoviranje prijevoza / Država omogućila većim gradovima 140 novih autobusa - besplatno

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U projektu sudjeluju gradovi Osijek, Split, Zadar, Sisak, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Vinkovci

13.7.2017.
11:18
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Kako bi promovirali korištenje javnog prijevoza, koji u Hrvatskoj koristi svega 12 posto građana, država je omogućila gradskim javno-prijevozničkim poduzećima da besplatno obnove svoje vozne parkove, piše Poslovni.hr. 

Naime, radi se o nabavci 140 autobusa za devet gradskih poduzeća vrijednih 300 milijuna kuna, koji će s 85 posto iznosa biti financirani iz EU fondova, a ostatak novca će izdvojiti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U projektu sudjeluju gradovi Osijek, Split, Zadar, Sisak, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Vinkovci. 

Jedan od gradova koji su se prvi uključili u projekt je bio Sisak sa svojim komunalnim poduzećem Auto promet Sisak koje očekuje da će dobiti 25 milijuna kuna za 18 novih autobusa. Kako pojašnjava Darko Majić, direktor Autoprometa, radi se o natječaju za autobuse srednje i niže kategorije namijenjene gradskom prijevozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Natječaj, po odobrenoj studiji izvedivosti, provodimo sami i nismo ograničeni u izboru brenda i vrste autobusa. Nekima trebaju veliki zglobni autobusi, a drugima kombi-autobusi tako da je tu teško generalizirati. Uvjet je da autobus ne bude skuplji od 250 tisuća eura te da ima ekološki motor standarda Euro6. Naravno, da bismo uopće sudjelovali u projektu morali smo zadovoljiti neke bazične uvjete poput činjenice da imamo godišnje ukupno više od milijun putnika te isto toliko prijeđenih kilometara. Na visinu potpore je utjecalo i to koliko nam je star vozni park”, ističe Majić.

Osim nabave autobusa, Ministarstvo planira i nabavu novih 12 elektromotornih vlakova te refinanciranje 20 već nabavljenih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, piše Poslovni.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo