Nema subvencije za sve građane / Država pomaže pri kupovini kućanskih aparata: Provjerili smo tko i kako može do subvencije

Pretpostavlja se da će na godinu u programu sudjelovati oko 300 kućanstava, a trajat će do 2026. godine

27.2.2019.
13:40
VOYO logo

Država ima novi akcijski plan kojim će, među ostalim, siromašnim i ugroženim građanima pomoći pri kupnji hladnjaka i perilica rublja s energetskim učinkovitim certifikatima, a procjenjuje se da je takvih oko 50 tisuća kućanstava.

Gospođa Jasna nakon 21 godinu kupuje novu perilicu rublja i to energetski učinkovitu. Subvenciju države neće dobiti jer će je država dati samo siromašnim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomoći siromašnima je dobro, ako stvarno dobiju oni koji trebaju, a ne oni koji dobiju potvrdu da su siromašni, a to nisu. Bi li vama jedna takva subvencija dobrodošla? Da svima bi dobro došla, ali...", kazala je Jasna.

Koji su kriteriji dobivanja subvencije?

Država ima još kriterija. Naime, pomoći će pri zamjeni onih hladnjaka koji su proizvedeni od 1989. do 2000. godine, a bit će zamijenjeni efikasnim hladnjakom kategorije A+. Pomoći će i pri zamjeni prastarih perilica rublja, proizvedenih od  1970.-1975. godine. One će biti zamijenjene novom  energetski isplativom perilicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siromašna kućanstva tako će u konačnici dobivati manje račune.

"Ali je dugoročno puno veća ušteda energije, manje se troši struje, puno brže se hladi i zamrzava, manje troši vode ako govorimo o perilicama rublja i suđa. Ušteda je do otprilike nekih 60 posto", kazao je voditelj poslovnice, Nenad Fočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da će na godinu u programu sudjelovati oko 300 kućanstava.

Nema subvencije za sve građane

"Dakle, u ovom trenutku ne mogu reći detalje jer detalji još nisu poznati. No, za očekivati je da se radi o domaćinstvima koji ima vrlo stare uređaje koji će u sklopu tog programa biti subvencionirani", rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od sličnog programa iz 2015. godine kad se davalo 800 kuna po uređaju, ovaj put nema subvencije za sve građane. 

"Mislim da bi svima zašto samo siromašnima, to je dobrodošlo za uštedu energije svima skupa", smatra Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bogati imaju za kupiti, a siromašni nemaju pa neka njima pomognu. Sirotinji je potrebnije nego bogatima", rekao je Josip.

Program će trajati do kraja 2026. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo