SPORA BIROKRACIJA / Država preuzela sve račune za grijanje i struju na Banovini. Ali, još nije izdala ni jedno rješenje zahtjeva za obnovu!

Sve troškove stanovnika Banovine za grijanje i struju danas je vlada preuzela na sebe

11.3.2021.
18:37
VOYO logo

Sve troškove stanovnika Banovine za grijanje i struju danas je vlada preuzela na sebe. Broj zahtjeva za obnovom potresom pogođenih područja, iz dana u dan sve je veći. 

Do sada je za hitne sanacije zgrada odobreno više od 46 milijuna kuna, no još nije izdano nijedno rješenje zahtjeva za obnovu. Iz Ministarstva graditeljstva poručuju - idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostaje mu samo rušenje

Dokumente za obnovu Ivan je predao i čeka rješenje. Njegova kuća ima crvenu naljepnicu i ne preostaje mu, kaže, ništa drugo nego rušenje. 

"Sve je unutra zdrobljeno, drži je samo fasada i stepenice izgleda lijepo, ali je sve zdrobljeno, baš sve izašli su zidovi van", kazao je Ivan Marinović iz Strašnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć stiže za troškove grijanja. Nakon što je HEP otpisao račune za prva tri mjeseca ove godine, na sjednici Vlade odlučeno je da će država i drugim distributerima podmiriti potraživanja za oko 1200 kućanstava.

"Ovom odlukom u potpunosti zatvaramo namirenje troškova kako električne tako i toplinske energije, grijanja za sve kupce koji obitavaju na potresom pogođenim područjima i riječ je o ukupnom trošku od oko 50 milijuna kuna", kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje pristižu kontejneri i mobilne kućice, a 20 tisuća dimnjaka pokazalo se kao problem koji treba hitno riješiti.

"Kako bi se mogli koristiti objekti kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja ovog tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo nije riješilo nijedan slučaj

Do danas je predano 3428 zahtjeva za obnovu no Ministarstvo još nije riješilo nijedan, bilo za rušenje ili za konstrukcijsku obnovu ni u Zagrebu ni na području drugih županija.

"Gotovo sva pravna struka od ponedjeljka kreće s izdavanjem odluka. Središnji državni ured i Fond za obnovu dobit će priliku raspisivanjem natječaja pokrenuti organiziranu obnovu bez obzira bila ona konstrukcijskog ili cjelovitog tipa", kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za područje Zagreba, tvrdi Horvat, ugovaranje konkretnih poslova može krenuti tek nakon što se napravi revizija troškovnika. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo