Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Tako rade Hrvatske šume

Državna firma s najboljim kolektivnim ugovorom: godinama posluju negativno ali i dalje zapošljavaju, dižu plaće, daju bonuse, nema tehnološkog viška…

Osiguran im je rast plaća od šest posto, povećanje dodataka na plaću sa 696 kuna na 996 kuna, jedan dan više godišnjeg odmora radnicima s beneficiranim radnim stažom...

Image
Foto: PIXSELL
Vijesti.hr/ 4.5.2018. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako prihodi tvrtke padaju, radnici Hrvatskih šuma imaju daleko najbolji kolektivni ugovor u državi. Prema njemu im je osiguran rast plaća od šest posto, povećanje dodataka na plaću sa 696 kuna na 996 kuna, jedan dan više godišnjeg odmora radnicima s beneficiranim radnim stažom, a dogovorene su otpremnine za poslovno i osobno uvjetovani otkaz u visini od tri prosječne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca te za svaku godinu neprekidnog rada u visini od najmanje 60 posto prosječne plaće isplaćene radniku. Iznos otpremnine može iznositi najviše 220.000 kuna.

Hrvatske šume bilježe pad dobiti još od 2015. godone, a od 2016. godine tamo je zaposleno 794 novih radnika, a prije nešto više od mjesec dana Uprava Hrvatskih šuma potpisala je novi četverogodišnji kolektivni ugovor s Hrvatskim sindikatom šumarstva. Taj će ih kolektivni ugovor koštati dodatnih 60 milijuna kuna, no radnicima će omogućiti znatno veća materijalna prava.

Na ove su se promjene, kažu iz Hrvatskih šuma, odlučili jer od 2011. godine radnicima nisu bila poboljšavana materijalna prava, a inflacija je u tom razdoblju iznosila 5,4 posto.

U 2015. Hrvatske šume zabilježile su dobit nakon oporezivanja od 186 milijuna kuna, a taj iznos u 2017. bio je manji za 73 milijuna kuna. Hrvatske šume, naime, danas zapošljavaju 7873 radnika, a u 2016. bilo ih je 7079, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema kolektivnom ugovoru, odlaskom u mirovinu radnik Hrvatskih šuma dobiva 20.000 kuna otpremnine dok, recimo, radnici Hrvatske pošte odlaskom u mirovinu dobivaju 8000 kuna otpremnine. Ako pak Hrvatske šume odluče nekom radniku dati poslovno ili osobno uvjetovan otkaz ugovora o radu, tada mu moraju osigurati drugo radno mjesto, prekvalifikaciju ili rad u nepunom radnom vremenu. Sve to u slučaju da radnik pristane na te uvjete. Ako ne pristane, ima pravo na otpremninu do maksimalno 220.000 kuna bruto.

Jutarnji list piše kako će, prema novom kolektivnom ugovoru, Hrvatske šume za Uskrs radnicima isplatiti dar u naravi u vrijednosti od 300 kuna. Usto imaju i pravo na regres u visini od najmanje 50 posto prosječne plaće tvrtke koja ove godine iznosi 3176 kuna. Svake godine radnicima se mora isplatiti i stimulacija temeljem pozitivnih rezultata, a zadržano je i pravo na jubilarne nagrade (od 1500 do 5000 kuna, ovisno o stažu), božićnice (2500 kuna) i uskrsnice, dar djeci za Svetog Nikolu (u vrijednosti od 600 kuna), naknade za prijevoz, odvojeni život (1750 kuna mjesečno) i dnevnice za rad na terenu (170 kuna).

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Također, prema ovom kolektivnom ugovoru nitko od radnika ne može biti proglašen tehničkim viškom ako ima status branitelja iz Domovinskog rata, što je stavka koja postoji još jedino u kolektivnom ugovoru Hrvatskih željeznica. Isto je sa samohranim roditeljina i posvojiteljima s djetetom do 15 godina, roditelji odnosno posvojitelji koji uzdržavaju troje ili više malodobne djece, roditelji djeteta s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem te predstavnici radnika u Nadzornom odboru.

Vijesti.hr/ 4.5.2018. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba