arbitražni spor / Državna zaposlenica primala plaću veću od premijera, ali joj to nije bilo dosta pa ucijenila ministarstvo

Image
Foto: Wikimedia

Zaposlena je kao savjetnica u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU i prima plaću u iznosu od 3.000 do 3.500 eura

26.8.2018.
9:47
Wikimedia
VOYO logo

CARNET-ovom odlukom Jeleni Levak oduzima se pravo na korištenje internetske domene eu2020.hr te se dodjeljuje Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Jelena Levak, bivša dugogodišnja zaposlenica u uredu glavnog ravnatelja policije, danas predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu. Zaposlena je kao savjetnica u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU i prima plaću u iznosu od 3.000 do 3.500 eura, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plaću veću od premijerove i smještaj u glavnom gradu Belgije na račun građana RH, zadatak joj je biti stručna u području pravosuđa i unutarnjih poslova, općih pitanja, civilne zaštite, razmjenu podataka i područja unutarnje sigurnosti.

Od početka 2020. godine do kraja lipnja Hrvatska će predsjedati Europskom unijom. Uobičajena je praksa da država koja predsjeda registrira domenu koja će biti službena stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preduhitrila ministarstvo

To je htjelo napraviti i Ministarstvo vanjskih poslova, no kada su pokušali registrirati domenu eu2020.hr uvidjeli su kako je tu domenu privatno registrirala državna zaposlenica Levak iako je znala planove Vlade.

Budući da mirenje nije uspjelo, ministarstvo je pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Obrazlažu kako Levak nije imala pravo registrirati domenu, a pogotovo jer je kao zaposlenica u Stalnom predstavništvu znala da države registriraju takve domene tijekom predsjedanja EU-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije imala ni suglasnost nadležnih tijela. Jasna namjera lažnog predstavljanja upućuje na to da je korisnica postupila protivno načelu savjesnosti i poštenja", navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Na domeni eu2020.hr nalazit će svi podaci tijekom predsjedanja. Isto kao što su zemlje članice EU napravile u čak 27 od 36 slučajeva kad su predsjedale Unijom. Tako je Malta je imala eu2016.mt, Slovačka eu2016.sk, Estonija eu2017.ee., pa je logično i da Hrvatska ima eu2020.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ucijena ili opstanak u virtualnom prostoru

Međutim, Ministarstvo navodi kako je Levak pokušala ucijeniti državu.

"Njezin dopis Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer njime uvjetuje deaktivaciju domene jamstvima napredovanja u njezinu zvanju ili plaćanjem određenog iznosa ako se sporazum o napredovanju ne provede u razumnom roku", ističu u tužbi ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna zaposlenica koja je bila direktno upoznata sa svim planovima predsjedanja EU-om preduhitrila Vladu u naumu registriranja domene i u tome ne vidi ništa sporno niti nemoralno.

"Nisam morala imati nikakva pristanak niti imati dogovor s Ministarstvom vanjskih poslova. Imam pravo na prisutnost i opstanak u virtualnom prostoru. Ministarstvo je još 2016. godine znalo da će preuzeti predsjedanje Vijećem EU i nije iskazalo nikakav interes za domenu eu2020.hr do svibnja 2017. godine, kad sam je kao slobodnu registrirala", objašnjava Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također tvrdi da nije ucjenjivala državu, odnosno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

"Ja sam pretrpjela svojevrsnu ucjenu zbog pritisaka da deaktiviram domenu kroz neosnovanu intervenciju Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Nisam tražila nikakvu naknadu protivnu važećim propisima za deaktivaciju domene, nego sam se samo pozvala na naknadu štete", objasnila je Levak i dodala kako je prema praksi vidljivo da onaj tko predsjeda EU-om ne mora imati baš takvu kombinaciju slova i brojeva u domeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti ikakvih sankcija za Levak?

Nakon uvida u svu dokumentaciju i očitovanja, sud se ipak složio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i ostvarivanje ne pripadajuće koristi od poslodavca. Domena joj je oduzeta ovog svibnja.

Hoće li biti sankcija za Levak još se ne zna. Oko toga se moraju dogovoriti Ministarstvo vanjskih i Ministarstvo unutarnjih poslova, iz kojeg je došla, prenosi 24sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo