propao posao / Državne institucije već mjesec dana nema tko čistiti: 'Bilo je pokušaja da to prebace na službenike'

I dok središnji ured za javnu nabavu rješava ovaj problem, državne službe se snalaze kako znaju

16.7.2019.
11:00
VOYO logo

Prostorije državnih institucija već mjesec dana nema tko čistiti. Tvrtka s kojom je sklopljen ugovor više nije mogla pružati usluge pa je tako dogovoreni posao veći od 20 milijuna kuna - propao. 

Ostali prepušteni sami sebi

I dok središnji ured za javnu nabavu rješava ovaj problem, državne službe se snalaze kako znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državne institucije diljem Hrvatske ostale su bez usluge čišćenja. Tako su područne službe i njihovi zaposlenici ostali prepušteni sami sebi. 

Porezna uprava jedna je od institucija koja je imala najveći obujam posla s propalom tvrtkom, Adriatic Servis. Ugovorene usluge iznosile su nešto više od 3 cijela 6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku središnji ured porezne uprave je poslao naputak kako da riješe taj problem privremeno dok se ne otvori novi javni natječaj. Neki su se bolje snašli, neki lošije, ali je činjenica da je bilo čak pokušaja da se odgovornost prebaci na službenike, na način da oni ako mogu privremeno obavljaju te poslove na što smo se mi naravno usprotivili", kaže Gordana Jagar, predsjednica Sindikata Porezne uprave Hrvatske.

Tvrtka Adriatic servis poslovala je u uredima Porezne uprave u čak 15 županija. Zatim je krajem svibnja stigla obavijest da tvrtka ne posluje dobro, da joj je račun blokiran, plaće radnicima neisplaćene, te da ugovorene obveze prema državi više neće moći ispunjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S outsourcingom poslova čišćenja, odnosno s angažiranjem vanjskih servisa za čišćenje postoje problemi od samih početaka. Nije Adriatic Servis tvrtka prva takva koja nije bila u mogućnosi obavljati ih kako je bilo dogovoreno", kaže Siniša Kuhar, glavnik tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

"Bojim se da će to potrajati"

Više od deset godina država putem privatnika kupuje usluge čišćenja prostora. Pokušali smo doći do nekoga u Adriatic servisu, ali su im svi dostupni brojevi izvan funkcije. Ovakve situacije, pOdsjećaju u Sindikatu, nažalost, nisu nove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi kao Sindikat zahtijevamo jest da vlada ukine zabranu zapošljavanja namještenika i da pokuša ovaj problem riješiti na način da posao obave namještenici-zaposlenici državnih tijela kiji to ionako rade za najmoguće male novce za plaću od oko 3000 kuna", tvrdi Siniša Kuhar, glavnik tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Iz Porezne su nam uprave rekli da su privremeno rješenje pronašli u drugim tvrtkama. I tako u krug - sve dok se država ne pobrine za usluge čišćenja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa bojim se da će to potrajati, da to neće tako brzo", jasno će Gordana Jagar, predsjednica Sindikata Porezne uprave Hrvatske.

Tako dok država mete u vlastitom dvorištu, za njezine se institucije brine netko drugi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo