novi prijelaz / Državni tajnik za cestovni promet najavio detalje koridora 5c: '2024. ćemo se spojiti s Mađarskom'

Na otvaranju se nisu zaobišla ni politička pitanja i kritike

30.9.2021.
18:37
VOYO logo

Hrvatska je dobila novi prijelaz s Bosnom i Hercegovinom, a od danas ih povezuje most Svilaj. Budući da je projekt financiran europskim novcem - svečano ga je otvorila predsjednica Europske komisije.

'RH neće dizati žicu'

Uz Ursulu von der Leyen vrpcu su prerezali te Europsku uniju simbolično spojili sa Zapadnim Balkanom predsjedatelj Vijeća ministara BiH Tegeltija i premijer Plenković koji je poručio da Hrvatska prema toj zemlji žicu neće dizati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH'', poručio je premijer Andrej Plenković i zajedno s predsjednicom Europske Komisije Ursulom Von Der Leyen koja je prerezala vrpcu, i službeno otvorio most Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH.

''Kakav poseban trenutak. Gradimo mostove između ljudi, država i kultura, a to je važno za budućnost'', izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Most je dugačak 660 i širok 26 metara. Bio je završen još lani, ali se s otvorenjem čekalo da BiH završi svoj granični prijelaz.

''Otvaramo još jedan most koji nas spaja. Još jednu poveznicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i poveznicu između Europske unije i BiH'', izjavio je Plenković.

Izgradnja je počela 2016. godine, a vrijednost radova iznosi 171 milijun kuna. Hrvatski trošak iznosio je 86 milijuna kuna, a polovica je financirana bespovratnim sredstvima EU. Ostatak je mosta platila BiH.

Image
otvara se i granični prijelaz /

Otvoren most Svilaj preko rijeke Save: Tegeltija i Von der Leyen prerezali vrpcu

Image
otvara se i granični prijelaz /

Otvoren most Svilaj preko rijeke Save: Tegeltija i Von der Leyen prerezali vrpcu

Granični prijelaz

''Ovaj će most biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti i zajedništva naših država, smanjit će distancu među ljudima, i predstavljat će instrument međuljudske, trgovinske i privredne turističke povezanosti'', kazao je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Inače, most kao i granični prijelaz dio su koridora 5c koji bi, kad se dovrši trebao spajati Budimpeštu s Lukom Ploče. Hrvatska je do sad završila veći dio svoje dionice koridora.

Na otvaranju se nisu zaobišla ni politička pitanja i kritike. Tako je premijer Plenković naglasio važnost izmjena izbornog zakona u BiH.

''Naša pozicija je da ispravimo jednu anomaliju koja je loša, to otvoreno govorim. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, to su Hrvati, ne osjeća dobro i zastupljeno. Zamislite da je takva situacija sa Bošnjacima, da im Hrvati izaberu njihovog predstavnika u predstavništvu, ili Srbima'', kazao je Plenković.

Predsjedavajući vijeća ministara uputio je pak kritiku predsjednici Europske komisije.

''Činjenica je da građani BiH žele mnogo više u Europsku uniju nego što Europska unija želi Bosnu i Hercegovinu'', izjavio je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ceremonije otvorenja i politike svi zajedno otišli su na domjenak, dok je most za putnike otvoren u 16 sati. Njime je u prvih nekoliko sati prošla nekolicina automobila, taj promet će biti veći kada se cijeli koridor 5c izgradi do kraja. 

''Sigurno, tijekom idući blagdana vidjet ćemo kolika je korist od ovog graničnog prijelaza. On će svoje puno opravdanje pokazati kad se autocesta kroz Bosnu produži. Danas smo otvorili prvih 10,7 kilometara  do Odžaka'', rekao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za cestovni promet i infrastrukturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupni koridor je dug 650 kilometara, od Budimpešte do luke Ploče, kroz RH prolazi 88,6 kilometara, od toga je 66 kilometara već realizirano,  kazao je državni tajnik. Dodaje kako će se iduće godine dovršiti 17 i pol kilometara od mosta blizu Osijeka do Belog Manastira. I potom ostaje još pet kilometara od Belog Manastira do granice s Mađarskom. 

''2024. ćemo se spojiti s Mađarskom, koja je do sad realizirala 178 kilometara i sad realizira svojih zadnjih 20 kilometara'', rekao je Mihotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Namjerljive su koristi od autoceste i do sad izgrađene kroz Hrvatsku, u prvom redu što se tiče turizma. Truizam se i za vrijeme covid krize uspio održati zahvaljujući komunikaciji centralne Europe. S druge strane, doprinjeti će i gospodarstvu'', kazao je Mihotić.

Kad se sve izgradi turistu će od Budimpešte do luke Ploče trebati oko pet i pol sati vožnje, tvrdi Mihotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo