SLUČAJNO SE PRONAŠLI NA POPISU / Državni ured za obnovu, nezavršene projekte označio riješenima. Građani govore o namještaljci, RTL.hr odgovorili iz ureda

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Navode kako se stradalnici mogu javiti u centar ureda u Petrinji, ali i na brojeve telefona 044/555-292 ili 044/555-298

15.2.2022.
19:10
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u petak je na svojim stranicama objavio dokument "Pregled završenih obiteljskih kuća u programu nekonstrukcijske obnove" gdje je 1.428 korisnika označeno kao oni kod kojih je nekonstrukcijska obnova završena, no kako se čini, činjenice "na papiru" ne podudaraju se s onima iz stvarnosti. 

Kako naime javlja Petrinjsko proljeće, neki korisnici označeni su "završenima" iako to nisu. Jedni od njih i roditelji su Lee Kizilkaye iz same građanske inicijative koja za RTL.hr govori kako se šokirala kada je vidjela ime i prezime oca, jer ti podaci samo su i dostupni, a znala je da ih je projektant tek jednom posjetio te kako nije dogovoren ni početak radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potresu im je naime narušen krov, kojeg su sami sanirali, te dimnjak, za što su se za pomoć okrenuli državi. Dimnjak još nije završen, projektant ih je, kako smo rekli, posjetio jednom, a radovi nisu ni počeli. Ipak, on je na popisu pod kategorijom "završeni".

Image
OBLJETNICA RAZORNOG POTRESA /

Komentar Mojmire Pastorčić: Teško se oteti dojmu da smo dobili novi Vukovar - grad koji je jako jako važan, jedan dan u godini

Image
OBLJETNICA RAZORNOG POTRESA /

Komentar Mojmire Pastorčić: Teško se oteti dojmu da smo dobili novi Vukovar - grad koji je jako jako važan, jedan dan u godini

Lea nam govori kako je sama prvi radni dan otišla u petrinjski ured provjeriti radi li se uopće o njenom ocu ili o drugom čovjeku s istim imenom te što se zapravo dogodilo. Spojili su ju, kaže, s koordinatoricom u Zagrebu te je kroz sat i pol vremena projektant bio na adresi njenog oca. Ispričao se rekavši da je "slučajno kliknuo" te kako je došao dogovoriti početak radova. Tvrdio je navodno i kako je za njihov slučaj imao "gotov izračun troška" pa je omaškom označen završenim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se njemu dogodilo, mora se dogoditi i drugima, a dogodilo se", rekla nam je Lea pa dodala kako se već čula s drugim, sličnim slučajevima, u kojima, kaže, nije uopće sudjelovao isti projektant.

"On je bio fer, ispričao se na pogrešci, ali u ovakvoj situaciji, da nismo vidjeli da je krivo uneseno ne znamo bi li ljude itko više ikada zvao jer se vode kao završeni, a oni čekaju", tvrdi dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, među ljudima su se pojavile različite spekulacije - da je riječ o pokušaju naplate bez da se posao odradi ili pak da se stvarno stanje prikaže boljim nego to jest.

Iz Petrinjskog proljeća govore da su poslali upit predsjedniku Vlade, ministru Darku Horvatu, državnom tajniku Goranu Hanžeku, glasnogovornici Središnjeg ureda Bernardi Tolić Alilov te Uredu za stambeno zbrinjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme, iz Središnjeg ureda odgovorili su na upit RTL.hr-a pa odgovor prenosimo u cijelosti:

"Dokument 'Pregled završenih obiteljskih kuća u programu nekonstrukcijske obnove' kojeg je objavio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na svojim stranicama imao je nekolicinu nepravilnosti na što su ukazali stradalnici koji su se javili Uredu za obnovu Petrinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija je bila u listopadu prošle godine kada su se javili stradalnici da izvođači nisu profesionalno i savjesno obavljali svoje radove. Naime, cilj javne objave podataka je transparetnost i kontrola nad obnovom. Zahvaljujući tome Ured je dobio informaciju od stradalnika da neki izvođači radova su krivo prezentirali rokove i završetak radova. Svaka tvrtka koja će kasniti ili nekvalitetno izvoditi radove dovest će se u situaciju raskida ugovora. Stoga neće više moći, dvije godine po Zakonu o javnoj nabavi, participirat ni na jednoj javnoj nabavi. Primjenjivat će se i negativne reference te penali kao i sve odredbe koje Središnji državni ured može koristiti, odnosno da se svima pokaže, kako vlasnicima, tako i samom graditeljskom sektoru ozbiljnost i odgovornost u programu obnove.

Broj kuća u programu popravka nekonstrukcijske obnove je 8.224 od čega uvedenih u rad 2.461. Zbog velikog obima posla na kojem je angažirano 5 operativnih koordinatora, 31 projektant i stručni nadzor te 43 izvoditelja radova mogu se desiti greške u evidenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi šest programa obnove na potresom stradalom području. To su nekonstrukcijska i konstrukcijska obnova, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zamjenskih stambenih zgrada te kupnja postojećih stambenih jedinica odnosno obiteljskih kuća koje se ne koriste, kao i rješenje problema korisnika kontejnera.

Stradalnici koji uoče nepravilnosti, mogu se pored Središnjeg državnog ureda javiti i na centar Ureda za obnovu u Petrinji, na Trgu Stjepana Radića 8, a informacije se mogu dobiti i na brojeve telefona 044/555-292 ili 044/555-298", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, osim krivo unesenih završenih projekata, građanima su za oko zapeli i iznosi u tablici. Ni Leini roditelji ne znaju kako su projektanti došli do tih iznosa jer fakture nisu vidjeli. Drugi se žale da im je istaknuto kako je na dimnjak uloženo oko 15 tisuća kuna i da je projekt time završen, a nisu im podignuti zabatni zidovi. Neobična im je i cifra, kažu, ali i logika iza koje se definira završen projekt.

Lea pak zaključuje kako su ovim putem htjeli javnosti svrnuti pažnju na navedeni popis jer velik je broj starih ljudi na tom području koji se ne koristi internetom, koji možda ni ne zna kako su klasificirani kao završeni, a koji i više od godinu dana od petrinjskog potresa još uvijek čekaju.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo