24. godišnjica / Državni vrh na proslavi u Kninu: 'Bez Oluje i hrvatskih branitelja ne bi bilo ni ovakve Hrvatske'

Nakon mimohoda održana je i misa za domovinu. A onda su političari koji su se sjatili u Knin kao i svake godine - otišli

5.8.2019.
18:45
VOYO logo

Proslava 24. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja već tradicionalno je održana u Kninu. Na tvrđavi je podignuta hrvatska zastava te su pročitana imena poginulih. 

Tradicionalno, u Knin je stigao i državni vrh čija je glavna poruka da bez Oluje i hrvatskih branitelja ne bilo ni ovakve Hrvatske, a Europska unija i NATO bili bi samo san. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je na kninskoj tvrđavi podignuta hrvatska zastava, u tu su čast ispaljena i 24 plotuna iz šest topova. 

Kako se nikad ne bi zaboravili, pročitana su imena svih poginulih hrvatskih branitelja. U akciji Oluja poginulo ih je 239, dvojica se i danas vode kao nestali, a ranjeno ih je 1430. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dan bio mi je najgori, prije 24 godine, ali sad su tuga i ponos pomiješani", rekla je Mladenka Mihalić, supruga poginulog branitelja.

Akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" odala je počast poginulom hrvatskom vojniku u Afganistanu Josipu Briškom, posebnim elementom, takozvanim "missing man", odnosno izdvajanjem jednog aviona iz formacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U Kninu se okupio i državni vrh. Položili su vijence i zapalili svijeće na Spomeniku pobjede. I to pred nikad manje građana. Na glavnom kninskom trgu čuo se i poneki zvižduk, no premijer Andrej Plenković dočekan je pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljesak je dobio i ratni zapovjednik Vukovara Mile Dedaković Jastreb, kojeg je predsjednica posebno pozdravila.  

"Ova proslava nije za nas političare, već smo tu da pokažemo poniznost i zahvalnost. To je ono što se očekuje, a ne osobni interesi i isprazna obećanja", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da slobode i demokracije ne bi bilo bez žrtve branitelja, jedinstvena je poruka državnog vrha. 

Image

Pogledajte svečane kadrove iz Knina koji je danas 'središte Hrvatske'

Image

Pogledajte svečane kadrove iz Knina koji je danas 'središte Hrvatske'

"Naša djeca moraju znati da nije Oluje, Hrvatska bi bila drukčija, ne bi bilo autoceste Zagreb-Split, ne bismo uživali u Plitvicama, a članstvo u NATO-u i Europskoj uniji bio bi san", rekao je premijer Andrej Plenković, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao kako "naša domovina mora čuvati svoj identitet, štovati svoje svetinje i heroje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime branitelja Ljiljana Alvir prozvala je Srbiju za nerješavanje pitanja nestalih Hrvata, ali i odgovorila srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je jučer pitao gdje je nestalo 400.000 Srba u Hrvatskoj. 

"Neki su se vratili, neki se ne vraćaju od stida, neki ne žele živjeti u državi koja se zove Hrvatska. Neki se boje odgovarati za zločine, a neki su jednostavno pronašli bolji život", rekla je Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prošle godine, kad je Kninom letio i izraelski F-16 Barak, ovaj put nije bilo borbenih aviona, no potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da se na tome radi: "Hrvatska vlada se ne predaje, otvoren je novi proces. Vjerujem da ćemo sigurno za nekoliko godina vidjeti borbeni avion iznad Knina".

Nakon mimohoda, održana je i misa za domovinu. A onda su političari koji su se sjatili u Knin kao i svake godine - otišli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo