ožalošćeni zbog smrti / Državni vrh o Oliveru: 'Svojim jedinstvenim dalmatinskim zvukom ujedinio je cijelu Hrvatsku'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U splitskom HNK održana je komemoracija za Olivera Dragojevića na kojoj su se okupili članovi obitelji, državni vrh, kolege i prijatelji

31.7.2018.
12:04
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković prije komemoracije u splitskom HNK novinarima je rekao da je danas Dan nacionalne sućuti, da nam je svima žao zbog njegovog odlaska, jer je to veliki gubitak za hrvatsku kulturu, glazbu i za tkivo hrvatskog društva.

Oliver Dragojević je za premijera bio duša Hrvatske, a ono što je on dao u posljednjih pola stoljeća brojnim generacijama ljudi je nešto što nas je obilježilo, što je dio našeg identiteta, emocija i naših odrastanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sjećam se kao dijete u Makarskoj kada je pjevao na rivi sedamdesetih godina, pa do  pariške Olimpije kada sam bio tamo  i do raznih drugih situacija. Bio je sjajan, jedinstven i iskreno, toliko mi je žao da ga je odnijela ta teška  bolest. 

Borio se jako, onakav kakav je bio, pun karaktera, pun tog dalmatinskog dišpeta i svega onoga što ga je krasilo. Velik je čovjek i ovo je najmanje što danas možemo svi skupa učiniti za njega”, poručio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju žal za Oliverom iskazala je i predsjednica RH riječima da je danas tužna zato što je otišao čovjek koji je obilježio ne samo cijeli njezin život i djetinjstvo, čovjek s čijim je pjesmama je odrastala, maštala, radovala se, ponekad plakala, već  i čovjek koji je toliko značio za Hrvatsku.

„Oliver je svojim jedinstvenim dalmatinskim zvukom i svojom osobnošću ujedinio cijelu Hrvatsku, ujedinio cijelo iseljeništvo. Jako će mi nedostajati”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Oliver Dragojević je veliki čovjek i umjetnik koji je obilježio naše živote i dao nam puno plemenitih osjećaja, a narod mu sada sve to vraća. Zaista su emocije koje je pobudio rijetko viđene, rekao je Jandroković.

„On je bio veliki glazbenik i umjetnik, ali očito je svojom ljudskošću, dobrotom i toplinom ljude privukao sebi. Svi ga poštujemo kao vrhunskog glazbenika, njegove pjesme obilježile su naše živote. Dolazeći iz Zagreba do Splita jedna radijska postaja puštala je samo njegove pjesme i onda shvatite da ne samo da znate sve njegove pjesme nego gotovo svaki stih. Toliko duboko je ušao u naše živote, a oni koji su ga poznavali, ali i oni koji ga nisu poznavali zapravo su s njim živjeli”, poručio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Split je stigao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao da je Oliver simbol Dalmacije, Hajduka i Hrvatske prisjetivši se vremena kad je bio mladi zapovjednik 1991. i 1992.  godine, a Oliver je obilazio branitelje na položajima i hrabrio ih.

„Nekoliko je puta on i ostali umjetnici grada Splita obilazili su položaje 4. gardijske brigade.  I Hrvatska ratna mornarica je povezana, Oliver je ispjevao i himnu Mi smo hrvatski mornari. Upravo smo danas tu da zajedno budemo i HRM se uključio, pa će s dvije raketne topovnjače ispratiti našeg Olivera prema rodnoj grudi”, rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Oliverovu smrt još uvijek ne vjeruje splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji kaže kako mu se čini  da su ga anđeli nebeski pozvali da im održi jedan koncert.  

„Vjerujem da u Hrvatskoj nema osobe koja ne zna barem jednu njegovu pjesmu ili strofu iz nje. Zato mi to još ne ide u glavu posebno kada slušam radio ili druge medije na kojima se puštaju njegove pjesme. Čovjeku ne može doći u glavu da je to tako. Jedino se tješimo da će anđelima gore održati koncert, pa ćemo ga mi opet negdje u daljini čuti i vidjeti”, rekao je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo